Ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Είναι συχνότερη με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η άσκηση. Το στρες ακράτειας ούρων είναι ο πιο κοινός τύπος ακράτειας ούρων στις γυναίκες.
Για να κατανοήσουμε τη διαδικασία, καλό είναι να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την ουροδόχο κύστη.
Πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη;
Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει τρεις στιβάδες:
- Τον βλεννογόνο υμένα: Είναι η πιο βαθιά στιβάδα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Ο βλεννογόνος υμένας περιλαμβάνει πολυάριθμες πτυχές, οι οποίες ονομάζονται ακρολοφίες και επιτρέπουν στην κύστη να διαστέλλεται.
- Τον εξωστήρα μυ (επίσης γνωστός ως muscularis). Περιβάλλει το βλεννογόνο υμένα και αποτελείται από τρεις στιβάδες λείου μυός.
- Τον εξωτερικό χιτώνα: Αποτελεί την πιο επιφανειακή στιβάδα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και σχηματίζεται από συνδετικό ιστό
Από τις στιβάδες αυτές, ο εξωστήρας μυς είναι το κλειδί. Αυτό γιατί προκαλεί τη διέλευση των ούρων από την ουροδόχο κύστη προς την ουρήθρα και τελικά εκτός του σώματος. Με τη συστολή του μυ, ανεβαίνει η εσωτερική πίεση μέσα στην ουροδόχο κύστη. Έτσι, ωθούνται τα ούρα εκτός της κύστης. Ο έσω και ο έξω σφιγκτήρας πρέπει να χαλαρώνουν ταυτόχρονα, καθώς ο εξωστήρας μυς συστέλλεται για να επιτρέψει την κένωση των ούρων.
Τόσο ο εξωστήρας όσο και ο έσω σφιγκτήρας είναι ένας τύπος μυός γνωστός ως λείος μυς και ρυθμίζονται και οι δύο από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αντίθετα, ο έξω σφιγκτήρας είναι διαφορετικός τύπος μυός, που ονομάζεται γραμμωτός ή σκελετικός μυς, ο οποίος ελέγχεται εκουσίως (συνειδητά).
Πώς προκαλείται η ακράτεια ούρων λόγω στρες;
Στην ακράτεια του στρες, ο μυς του σφιγκτήρα και οι πυελικοί μύες και οι σύνδεσμοι, που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, εξασθενούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί ο σφιγκτήρας να αποτρέψει τη ροή των ούρων. Αυτό είναι εντονότερο ειδικά, όταν υπάρχει αυξημένη πίεση από την κοιλιά (όπως όταν βήχετε, γελάτε ή ανεβάζετε κάτι βαρύ).
Στρες Ακράτεια Ούρων: Αίτια
Η ακράτεια λόγω στρες μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:
- Γενετική κατασκευή
- Εγκυμοσύνη σε περισσότερα από 2-3 παιδιά (κολπική πρόπτωση)
- Ηλικία (με την πάροδο των χρόνων)
Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια από το στρες είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη χάρη στις σύγχρονες τεχνικές της ιατρική που εφαρμόζονται στην κλινική μας. Σε κάθε περίπτωση, ο εξειδικευμένος στην Αισθητική Γυναικολογία Δρ. Ναούμ, προτείνει πάντα στις ασθενείς μια σειρά εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο, διαπιστώνει την ακριβή αιτία της ακράτειας, ώστε να προτείνει την πιο ενδεδειγμένη λύση.
Ποιες είναι οι προτεινόμενες θεραπείες;
Ο Δρ. Ναούμ θα εξετάσει αρχικά την περίπτωσή σας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, ο ιατρός θα εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θεραπείες που επιλέγονται είναι η κολποπλαστική ή η μέθοδος Vagitense.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε ακράτεια ούρων λόγω στρες, αρκεί να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Ναούμ. Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος εθνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Είναι πιστοποιημένος και βραβευμένος γυναικολόγος ειδικός στην Επανορθωτική – Κοσμητική Γυναικολογία (Salus Index Awards 2019 Best Practices in Medicine).
Πώς επηρεάζει το στρες την ακράτεια ούρων;
Το στρες επηρεάζει πάρα πολλά πράγματα στον οργανισμό όπως και αυτό. Πιο συγκεκριμένα, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του σφικτήρα και η ουροδόχος κύστη δρα ανεξέλεγκτα.
Πόσο σοβαρό είναι;
Είναι πολύ σοβαρό καθώς δεν υπάρχει αυτοέλεγχος της ουροδόχου κύστης και των ούρων. Συνεπώς, όταν κάποιος έχει ανάγκη να ουρήσει και θέλει να το κρατήσει δεν μπορεί, ειδικά αν της ασκείται κοιλιακή πίεση για κάποιο λόγο. Αυτή η συνθήκη μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την κοινωνική ζωή του ατόμου.
Υπάρχει αντιμετώπιση;
Φυσικά και υπάρχει. Για την συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζονται 2 τεχνικές, η κολποπλαστική ή η μέθοδος Vagitense. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις ώστε να αποφασίσει ο ιατρός ποια είναι η ιδανική τεχνική ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και του περιστατικού.
Υπάρχει φυσικός τρόπος βελτίωσης της ακράτειας ούρων;
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι οι οποίοι μπορούν έως ένα βαθμό να σας βοηθήσουν, αλλά δεν είναι οριστική λύση. Συγκεκριμένα μπορείτε να:
- Καταναλώνετε λιγότερα υγρά
- Χάσετε κιλά
- Κόψετε το κάπνισμα
- Καταναλώσετε φυτικές ίνες
- Προσπαθήσετε να μειώσετε τις κοιλιακές πιέσεις
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!
για Αθήνα καλέστε στο 2108835100
για Γλυφάδα καλέστε στο 2108835100
για Θεσσαλονίκη καλέστε στο 2310244644