Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ακράτειας ούρων στις γυναίκες. Ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η άσκηση.

Για να κατανοήσουμε τη διαδικασία, καλό είναι να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την ουροδόχο κύστη. Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει τρεις στιβάδες:

  • Τον βλεννογόνς υμένα – η πιο βαθιά στιβάδα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Ο βλεννογόνος υμένας περιλαμβάνει πολυάριθμες πτυχές, που ονομάζονται ακρολοφίες και επιτρέπουν στην κύστη να διαστέλλεται.
  • Τον εξωστήρα μυ (επίσης γνωστός ως muscularis) που περιβάλλει το βλεννογόνο υμένα και αποτελείται από τρεις στιβάδες λείου μυός
  • Τον εξωτερικό χιτώνα – η πιο επιφανειακή στιβάδα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, που σχηματίζεται από συνδετικό ιστό

Από τις στιβάδες αυτές, ο εξωστήρας μυς είναι το κλειδί γιατί προκαλεί την διέλευση των ούρων από την ουροδόχο κύστη προς την ουρήθρα και εκτός του σώματος. Αυτό το κάνει μέσω συστολής, ανεβάζοντας την εσωτερική πίεση μέσα στην ουροδόχο κύστη και έτσι ωθώντας τα ούρα εκτός της κύστης. Ο έσω και ο έξω σφιγκτήρας πρέπει να χαλαρώνουν ταυτόχρονα καθώς ο εξωστήρας μυς συστέλλεται για να επιτρέψει την κένωση των ούρων.

Τόσο ο εξωστήρας όσο και ο έσω σφιγκτήρας είναι ένας τύπος μυός γνωστός ως λείος μυς και ρυθμίζονται και οι δύο από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αντίθετα, ο έξω σφιγκτήρας είναι διαφορετικός τύπος μυός, που ονομάζεται γραμμωτός ή σκελετικός μυς, ο οποίος ελέγχεται εκουσίως (συνειδητά).

Στην ακράτεια του στρες, ο μυς του σφιγκτήρα και οι πυελικοί μύες και οι σύνδεσμοι, που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, εξασθενούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί ο σφιγκτήρας να αποτρέψει τη ροή των ούρων όταν υπάρχει αυξημένη πίεση από την κοιλιά (όπως όταν βήχετε, γελάτε ή ανεβάζετε κάτι βαρύ). Η ακράτεια λόγω στρες μπορεί να εμφανιστεί λόγω γενετικής κατασκευής, λόγω εγκυμοσύνης σε περισσότερα από 2-3 παιδιά (κολπική πρόπτωση) ή ακόμα και με την πάροδο των χρόνων.

Η ακράτεια από το στρες είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη χάρη στις σύγχρονες τεχνικές της ιατρικής. Σε κάθε περίπτωση, προτείνω πάντα στις ασθενείς μου κάποια σειρά εξετάσεων για να διαπιστώσουμε την ακριβή αιτία ώστε να προχωρήσουμε και στην πιο ενδεδειγμένη λύση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Κολποπλαστική

Κολποπλαστική

Μέθοδος Vagitense®

Μέθοδος Vagitense®