Αν είσαι γυναίκα, το πιθανότερο είναι ότι είσαι ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Πλαστική Χειρουργική. Για τα ενθέματα στήθους νέας γενιάς, για τη μίνι κοιλιοπλαστική, για τις νέες ταχείες μεθόδους βλεφαροπλαστικής.

Για την Αιδοιοπλαστική, όμως; Πόσο ενημερωμένη είσαι; Ακούγοντας τον όρο Αιδοιοπλαστική ίσως πεις “υπερβολές”. Γιατί να θελήσει να κάνει μια γυναίκα αυτού του είδους την επέμβαση;

Ποιοι σοβαροί λόγοι θα σε οδηγήσουν στην επέμβαση

Κι όμως, οι λόγοι είναι πολλοί. Η φυσιολογική γήρανση, που πλήττει εκτός από την αισθητική εικόνα και τη λειτουργικότητα της περιοχής. Βέβαια, υπάρχει και μεγάλη μερίδα γυναικών που χρειάζεται να κάνει Αιδοιοπλαστική (διάβασε περισσότερα) λόγω της μεγάλης χαλάρωσης της περιοχής από τους φυσιολογικούς τοκετούς.

Αυτή η μερίδα γυναικών αποτελείται από πιο νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σεξουαλικά ενεργές.

Αυτές οι γυναίκες βλέπουν την αυτοπεποίθησή τους να κλονίζεται και τη σεξουαλική τους ζωή να ατονεί λόγω της χαλάρωσης του κόλπου.

Η Αιδοιοπλαστική είναι μια επέμβαση που μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Όμως, υπάρχουν κάποιοι παράμετροι για τις οποίες θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένη μια γυναίκα πριν προχωρήσει σε αυτή.

Ο Δρ. Νίκος Ναούμ, Χειρουργός-Γυναικολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη επέμβαση. Ο Δρ. Ναούμ είναι αυτή τη στιγμή ένας χειρουργός γυναικολόγος απόλυτα εξειδικευμένος στον τομέα αυτό.

Κύριε Ναούμ, ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό πρόβλημα με την αιδοιοπλαστική;

Το πρώτο και κύριο πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες δεν είναι σωστά ενημερωμένες σχετικά με αυτή. Σημαντική μερίδα γυναικών δε γνωρίζει ότι η χαλάρωση του κόλπου, που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου ή τους φυσιολογικούς τοκετούς, διορθώνεται. Έτσι, καταλήγουν να ζουν με μία χαμηλής ποιότητας και συχνότητας σεξουαλική ζωή. Δεν απολαμβάνουν πλέον το σεξ, αφού δεν μπορεί να επιτευχθεί -λόγω της χαλάρωσης- ικανοποιητικός ερεθισμός της περιοχής.

Τι άλλο δε γνωρίζουν οι γυναίκες;

Ότι η χαλάρωση του κόλπου είναι κάτι που μπορεί να δυσαρεστήσει και τον άντρα, καθώς βλέπει τον δικό του ερεθισμό να μειώνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ατονεί το σεξουαλικό του ενδιαφέρον. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, που ήδη αισθάνεται η γυναίκα λόγω της προβληματικότητας στην περιοχή των γεννητικών της οργάνων, μπορεί να πλήξει σοβαρά τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Κάτι που είναι κρίμα να συμβαίνει, δεδομένου ότι μπορεί να αφορά ακόμα και νεαρά ζευγάρια, που το φυσιολογικό είναι να είναι σεξουαλικά ενεργά.

Και η Αιδοιοπλαστική δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Δίνει λύση εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Υπό προϋποθέσεις, όμως. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη συγκεκριμένη επέμβαση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να καταφεύγουν σε αυτή, αλλά να μη μένουν ευχαριστημένες.

Αυτό είναι κάτι αρκετά σοβαρό, δεδομένου ότι η κλειτορίδα είναι σημείο “κλειδί” για την επίτευξη του γυναικείου οργασμού…

Ακριβώς. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Οι κίνδυνοι από μια Αιδοιοπλαστική, που δε γίνεται όπως και όπου πρέπει, μπορεί να είναι πιο σοβαροί. Και μπορεί να φτάσουν να απειλήσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή μιας γυναίκας.

Τι εννοείτε, όταν λέτε “δε γίνεται όπου πρέπει”; Δηλαδή, πού θα έπρεπε να γίνεται η επέμβαση και πού στην πραγματικότητα γίνεται;

Η επέμβαση, η οποία απαιτεί μέθη, πρέπει να γίνεται πάντα – όπως όλες οι πλαστικές επεμβάσεις – σε οργανωμένο νοσοκομείο ή εξειδικευμένο χειρουργικό κέντρο. Εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχει όλος ο κατάλληλος εξοπλισμός που διασφαλίζει την υγεία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι κάνουν την επέμβαση στο ιατρείο τους με τοπική αναισθησία ή με μέθη. Η μέθη όμως είναι μία μέθοδος αναισθησίας που απαγορεύεται να γίνεται στον χώρο ενός ιατρείου. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα όργανα για να γίνει η σωστή παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών. Υπό αυτές τις λάθος συνθήκες αυξάνεται ο κίνδυνος για ανακοπή, για αλλεργικό σοκ κι άλλες παρενέργειες. Έτσι, η ζωή της γυναίκας που χειρουργείται μπορεί να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Ποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει με τη συγκεκριμένη επέμβαση;

Η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο γιατρό. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται κι από πλαστικούς χειρουργούς, ενώ δεν υπάρχει αυτή η ένδειξη από την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής. Κανονικά πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από γυναικολόγους, που γνωρίζουν την ανατομία της γενετήσιας περιοχής. Και ταυτόχρονα έχουν και την απόλυτη εξειδίκευση σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Η περιοχή αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της πολυπλοκότητάς της. Συνδέεται με το αναπαραγωγικό και με το ουροποιητικό σύστημα μέσα από λεπτές διόδους, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί όλες τις νευρικές απολήξεις για την επίτευξη της σεξουαλικής διέγερσης. Θα πρέπει, λοιπόν, κάποιος να γνωρίζει πολύ καλά την ανατομία της περιοχής για να τη χειριστεί.

Επομένως, να κάνει ή να μην κάνει μια γυναίκα αιδοιοπλαστική, κύριε Ναούμ;

Φυσικά και να κάνει. Επειδή μόνο έτσι μπορεί να δώσει λύσει σε προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής της. Έτσι μπορεί να βρει ξανά τη γυναικεία της υπόσταση και τη σεξουαλικότητά της. Όμως, στην επέμβαση αυτή πρέπει να προχωρήσει, μόνο αφού ενημερωθεί σωστά σχετικά με αυτή και απευθυνθεί σε απόλυτα εξειδικευμένο χειρουργό γυναικολόγο.

Από Σοφία Κωστάρα