Είναι γιατρός Χειρουργός Γυναικολόγος, ασκεί τη μαιευτική- γυναικολογία 25 χρόνια τώρα, τα τελευταία 10 χρόνια όμως λειτουργεί μια κλινική Αισθητικής Γυναικολογίας, υπηρετώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερο κλάδο: της Επανορθωτικής Αισθητικής Γυναικολογίας που σημειώνει μεγάλη επιτυχία και έχει εισπράξει ακόμα και βραβεύσεις. Μιλήσαμε με τον Δρ. Νίκο Ναούμ για το πώς ένας γιατρός μπορεί να εξελίσσεται στην επιστήμη του χωρίς να παραμελεί το λειτούργημά του.

Γυναικολόγοι πολλοί. Γυναικολόγοι που ασχολούνται με την Αισθητική Επεμβατική Γυναικολογία λίγοι. Ισχύει αυτό, κύριε Ναούμ; Κι αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Πράγματι, ισχύει. Ο τομέας της Αισθητικής Επεμβατικής Γυναικολογίας είναι τώρα στην Ανατολή του θα έλεγα, αφού για πολλά χρόνια οι γυναίκες υπέφεραν σιωπηλά από διάφορα προβλήματα που υπονόμευαν τη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα και τη λειτουργικότητά τους, επειδή ντρεπόντουσαν να αναζητήσουν λύσεις. Για χρόνια κανείς δεν έδινε ιδιαίτερα σημασία σε αυτά.

Είστε ένας από τους ελάχιστους ιατρούς που ασχολείστε αποκλειστικά με την Αισθητική Επεμβατική Γυναικολογία; Γιατί επιλέξατε αυτό το ιατρικό πεδίο;

Επειδή ήταν ένα πεδίο – κατά κάποιον τρόπο – ανεξερεύνητο όσον αφορά τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Ο κλάδος της Αισθητικής Επανορθωτικής Γυναικολογίας δίνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, που κατά κανόνα προσπαθούσαν να λύσουν είτε οι απλοί γυναικολόγοι είτε οι πλαστικοί χειρουργοί. Εδώ μιλάμε όμως για λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η χαλάρωση κόλπου, οι δυσμορφίες του αιδοίου, η ακράτεια ούρων, που αφορούν μια περιοχή του σώματος που απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση σε επεμβατικό επίπεδο. Δυστυχώς, καθημερινά χρειάζεται να κάνω πολλές διορθωτικές επεμβάσεις σε γυναίκες που έχουν ήδη κάνει κάποιες επεμβάσεις ή θεραπείες που έχουν αποτύχει. Σημαντικό είναι να απευθύνονται σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ιατρείο. Προσωπικά ο δικός μου στόχος ήταν να πορευτώ προς την απόλυτη εξειδίκευση, εξασφαλίζοντας παράλληλα λύσεις σε προβλήματα που δυσκολεύουν πολύ τις γυναίκες και για τα οποία δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν. Παρέχοντας όμως τον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ειδικούς, είναι πιο εύκολο για εκείνες και να ενημερωθούν και να αναζητήσουν λύσεις.

Πιστεύετε ότι το να επιλέξει κάποιος έναν τομέα ή πεδίο διαφορετικό από την πλειοψηφία είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να οδηγηθεί στην κορυφή;

Σίγουρα το να έχεις να επιδείξει ή να προσφέρεις σε οποιονδήποτε τομέα κάτι διαφορετικό είναι ένας τρόπος να καλύψεις τα κενά που υπάρχουν στην αγορά και επομένως να οδηγηθείς πιο γρήγορα στην επιτυχία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Θα πρέπει να φροντίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις όσο καλύτερα μπορείς και να πείσεις γι΄αυτό και τους άλλους.

Υπάρχει κάτι το οποίο να σας διαφοροποιεί σε σχέση με την εξειδίκευσή σας στην Επανορθωτική Αισθητική Γυναικολογία σε πανευρωπαϊκό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο ;

Ναι, βέβαια! Με πολύ χαρά παρουσίασα πέρυσι το καλοκαίρι στο παγκόσμιο συνέδριο της E.S.A.G (European Society of Aesthetic Gynecology) στο Εδιμβούργο σε παγκόσμια πρώτη, τη μέθοδο Vagitense®. Η μέθοδος Vagitense® χρησιμοποιεί ένα κλασματικό laser που λειτουργεί με διοξείδιο του άνθρακα και προκαλεί αναγέννηση του κολλαγόνου. Αυτή η νεοκολλαγένεση έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και ραγδαία σύσφιξη των μυών του κόλπου και την αναγέννηση των ιστών του. Έτσι, απλά και γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κολπικής χαλάρωσης και ξηρότητας αλλά και της ακράτειας.

Βρίσκεστε αντιμέτωπος με μία κρίση που αγγίζει και τα ιδιωτικά ιατρεία, την υγειονομική. Πώς την διαχειρίζεστε;

Τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις οδηγίες που εκδόθηκαν μετά την άρση των περιορισμών από 4 Μαΐου. Έτσι, αρχικά στο ιατρείο μας λειτουργούμε μόνο με προκαθορισμένα ραντεβού. Η είσοδος στους χώρους μας γίνεται υποχρεωτικά με χρήση μάσκας. Τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι θεραπείες μας εκτελούνται σε όλες τις απαιτούμενες συνθήκες απολύμανσης. Το προσωπικό μας είναι εφοδιασμένο με μάσκες, προσωπίδες, γάντια καθώς και ειδικές ολόσωμες στολές για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προφύλαξης από τον Covid-19. Επιπλέον, τα μηχανήματά μας είναι όλα ελεγμένα και πιστοποιημένα και υπόκεινται σε τακτικούς τεχνικούς ελέγχους και services, με τα αυστηρότερα κριτήρια και πρωτόκολλα.

Τι έχουν να σας διδάξουν γενικά οι “κρίσεις” από τις οποίες πλήττεται κατά καιρούς η χώρα ή ο πλανήτης;

Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο κι η άμεση αναπροσαρμογή στις νέες ανάγκες είναι η πιο ευφυής και ασφαλής κίνηση. Γενικά, πιστεύω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι μια κατάσταση, δεν πρέπει να χάνει κάποιος ποτέ χρόνο μένοντας παγωμένος. Σε γενικές γραμμές, σε κάθε κρίση είναι σημαντικό να κάνεις τα πάντα για να νιώθεις ασφαλής. Αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Όσο καλύτερο προφίλ ασφάλειας έχει μια επιχείρηση τόσο το καλύτερο.

Εσείς το έχετε πετύχει αυτό;

Η κλινική Cosmetic Gynecology Dr. Nαούμ είναι η μοναδική κλινική Αισθητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας στην Ελλάδα, πιστοποιημένη κατά τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ΙSO 27001& ISO 9001. Πρόκειται για απαιτήσεις σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί μια κλινική, ώστε η τελική υπηρεσία να κρίνεται ικανοποιητική τόσο από τους ασθενείς της όσο και από τα λοιπά ενδιαφέροντα μέρη. Σημαίνει ότι η κλινική ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις του προτύπου που καλύπτουν στο σύνολό τους το εύρος των δραστηριοτήτων της, που ξεκινά από τον σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων ιατρικών τεχνικών και υπηρεσιών έως τη φροντίδα της ασθενούς μετά τη θεραπεία ή επέμβαση. Αυτό κάνει κάθε επισκέπτη όχι μόνο να νιώθει ασφαλής 100% αλλά και να είναι πραγματικά ασφαλής. Ήταν ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο για μένα να οργανωθούν όλα έτσι ώστε να εξασφαλιστούν αυτές οι πιστοποιήσεις.

Έχουμε βραβευτεί επίσης με το Health Care Business Award για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας.

Ο ιατρικός τουρισμός επομένως είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;

Ναι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα έχουμε συμμετάσχει ενεργά στο πρώτο Cluster Eλληνικού Ιατρικού Τουρισμού ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου της Αισθητική Γυναικολογίας στην Ελλάδα. Έχουμε βραβευτεί επίσης με το Health Care Business Award για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας.

Ουσιαστικά στηρίζουμε την προσπάθεια της EΛ.Ι.ΤΟΥΡ για την ανάδειξη της Ελλάδας ως τον ιδανικό προορισμό ιατρικού τουρισμού. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει υψηλές παροχές υγείας και αυτό πρέπει να αποτελεί έναν ακόμα λόγο να την επισκεφτούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί όλο αυτό πιο συντονισμένα, για να μπορέσει η χώρα μας να αποτελέσει πόλο έλξης ιατρικού τουρισμού.

Γνωρίζω επίσης ότι έχετε βραβευτεί για την κοινωνική σας προσφορά σε γυναίκες με οικονομικά προβλήματα στο HealthCare Business Awards. Θεωρείτε ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι ένα ζητούμενο στις επιχειρήσεις του μέλλοντος;

Θεωρώ ότι η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να υπάρχει και σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι αυτό που μας υπενθυμίζει ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και όχι σκέτο εργαζόμενοι ή εργοδότες.

Μπαίνω για λίγο στο μυαλό σας. Στο μυαλό του κυρίου Ναούμ. Τι βλέπω να κυριαρχεί; Το μυαλό ενός επιστήμονα της ιατρικής ή το μυαλό ενός επιχειρηματία; Ποιο από τα δύο προτιμάτε βαθιά μέσα σας;

Είμαι και αισθάνομαι πάνω απ’ όλα γιατρός. Το επιχειρηματικό πεδίο είναι πάντα κάτι που με συναρπάζει. Το πού μπορεί να σε οδηγήσει και τι δρόμους ανοίγει η επιχειρηματική δράση είναι μια συναρπαστική εμπειρία, χωρίς να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει πάντα το άγχος της αβεβαιότητας και του ρίσκου. Όμως, η αλήθεια είναι ότι είμαι οπαδός του καλού team σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι. Προτιμώ δηλαδή να επιλέγω κατάλληλα και ικανά άτομα έτσι ώστε να “τρέξουν” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρηματικά project. Αυτό μου επιτρέπει να μπορώ να αφοσιωθώ σε αυτό που αγαπώ περισσότερο. Την ιατρική μου ειδικότητα και τις ιατρικές υπηρεσίες που μπορώ να προσφέρω στους ανθρώπους. Στην επιστήμη μου, δηλαδή.

Διαγνώσεις, χειρουργεία, επιχειρηματική διαχείριση… φαντάζομαι ότι το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο… Πώς τα διαχειρίζεστε όλα αυτά χωρίς να αγχώνεστε;

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και γενικά ήρεμος αλλά και εξαιρετικά οργανωτικός. Η καλή οργάνωση είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα καλό μειωτικό του άγχους. Πιστεύω όμως πολύ και στη δύναμη της ομάδας. Γι’ αυτό επιλέγω πάντα ικανούς συνεργάτες. Οι συνεργάτες μου κατά κάποιο τρόπο μου λύνουν τα χέρια και με βοηθούν να κερδίσω χρόνο για τα πράγματα που θέλω ή πρέπει να κάνω αποκλειστικά εγώ.

Μετράτε ένα γάμο 12 χρόνων με τη σύζυγό σας και μια σχέση είκοσι χρόνων. Η σύζυγός σας είναι πολύ δραστήρια επιχειρηματίας. Θα θέλατε να μας πείτε τη συνταγή για τη μακροχρόνια σχέση σας;

Αγάπη και σεβασμός είναι οι λέξεις κλειδιά που εφαρμόζουμε καθημερινά και μας έχουν οδηγήσει σε μια όμορφη και ήρεμη ζωή.

Ο Δρ.Νίκος Ναούμ είναι γιατρός απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία εισήχθη με σειρά επιτυχίας πρώτος. Έχει λάβει την ειδικότητα Μαιευτικής – Γυναικολογίας και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία στον τομέα της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ως εισηγητής και εκπαιδευτής σε Workgoups. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και επιστημονικών μελετών, που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παρευρίσκεται συχνά ως ομιλητής σε συνέδρια στην Αμερική. Το 2008 μετεκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. στον τομέα της Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας, ενώ σήμερα αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ιατρούς που πραγματοποιεί τις επεμβάσεις της Αιδιοιοπλαστικής, Κολποπλαστικής και Ανάπλασης Γεννητικής Περιοχής στην Ελλάδα. Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική Γυναικολογία. Είναι Πρόεδος της μη κερδοσκοπικής Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας (wwww.ekeg.gr) και έχει βραβευτεί για την κοινωνική προσφορά του σε γυναίκες με οικονομικά προβλήματα στα Health Business Awards. Είναι ενεργό μέλος της E.S.A.G -European Society of Aesthetic Gynecology. Στο www.drnikosnaoum.com  υπάρχουν άρθρα όπου με απλό και κατανοητό τρόπο επεξηγούνται πολλά από τα γυναικολογικά θέματα που απασχολούν κάθε γυναίκα και λύνουν απορίες που για χρόνια ταλαιπωρούσαν το γυναικείο φύλο.