Η φαγούρα στο αιδοίο είναι ένα από εκείνα τα συμπτώματα που μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά στην καθημερινότητα μιας γυναίκας. Μπορεί να εμφανίζεται περιστασιακά, να γίνεται πιο έντονη μετά την άσκηση ή τη χρήση στενών ρούχων, να συνοδεύεται από κοκκινίλα και ερεθισμό ή να επιμένει για εβδομάδες χωρίς να είναι προφανής η αιτία. Επειδή η περιοχή είναι ευαίσθητη, πολλές γυναίκες αναζητούν μια γρήγορη εξήγηση και αναρωτιούνται εάν το μέγεθος ή το σχήμα των μικρών χειλέων μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημα και, τελικά, εάν μια αιδοιοπλαστική μπορεί να βοηθήσει.
Η απάντηση χρειάζεται προσοχή. Η φαγούρα στο αιδοίο δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη για αιδοιοπλαστική. Πολύ συχνότερα συνδέεται με τοπικό ερεθισμό, δερματίτιδα, λοιμώξεις, ορμονικές αλλαγές ή συγκεκριμένες παθήσεις του δέρματος του αιδοίου. Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση απαιτεί επομένως να εντοπίζεται πρώτα η πραγματική αιτία του συμπτώματος και μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει σημαντικός μηχανικός ερεθισμός που σχετίζεται με την ανατομία των χειλέων να συζητείται η δυνατότητα χειρουργικής παρέμβασης. Ο κνησμός του αιδοίου μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε λοιμώδεις όσο και σε μη λοιμώδεις φλεγμονώδεις καταστάσεις, ενώ δερματολογικές παθήσεις όπως ο σκληρυντικός λειχήνας, ο ομαλός λειχήνας και η δερματίτιδα αποτελούν επίσης πιθανές αιτίες.
Αυτό ακριβώς κάνει τόσο σημαντική την επιλογή ενός γυναικολόγου που γνωρίζει όχι μόνο πώς πραγματοποιείται μια επέμβαση στην περιοχή του αιδοίου, αλλά και πότε δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ο Δρ. Νίκος Ναούμ διαθέτει μακρόχρονη και ιδιαίτερα εστιασμένη εμπειρία στην Αισθητική και Επανορθωτική Γυναικολογία. Μάλιστα, δραστηριοποιείται στη Γυναικολογία εδώ και περίπου 25 χρόνια και έχει εστιάσει σημαντικό μέρος της πρακτικής του στην Αισθητική Γυναικολογία από το 2011, ενώ είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας.
Η φαγούρα στο αιδοίο γιατί εμφανίζεται τόσο συχνά;
Το αιδοίο καλύπτεται από δέρμα και βλεννογόνο που βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με υγρασία, ιδρώτα, εσώρουχα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και διαφορετικά υλικά. Είναι επομένως εύκολο να προκύψει ερεθισμός, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ευαισθησία του δέρματος ή συνεχής τριβή.
Η φαγούρα στο αιδοίο μπορεί να οφείλεται σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και ερεθισμό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μετά από χρήση αρωματισμένων καθαριστικών, σερβιετών, απορρυπαντικών, μωρομάντιλων ή προϊόντων που διαταράσσουν το φυσιολογικό περιβάλλον της περιοχής. Δερματολογικές καταστάσεις, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επίμονη φαγούρα και κοκκινίλα.
Υπάρχουν ακόμη χρόνιες παθήσεις του αιδοίου που χρειάζονται ειδική διάγνωση. Ο σκληρυντικός λειχήνας, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα, πόνο, λευκές αλλοιώσεις του δέρματος και σταδιακές αλλαγές στην ανατομία του αιδοίου. Άλλες δερματοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο, ευαισθησία ή αλλοιώσεις στην υφή και στο χρώμα του δέρματος.
Μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Οι ιστοί γίνονται πιο λεπτοί και ξηροί και μπορεί να εμφανιστούν φαγούρα, κάψιμο ή πόνος στη σεξουαλική επαφή. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια χειρουργική επέμβαση στα χείλη δεν αντιμετωπίζει την πραγματική αιτία.
Μπορεί η φαγούρα στο αιδοίο να σχετίζεται με τα μικρά χείλη;
Μπορεί, αλλά συνήθως έμμεσα. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο για να κατανοήσει μια γυναίκα που αναζητά πληροφορίες για αιδοιοπλαστική. Σε ορισμένες γυναίκες, τα μικρά χείλη είναι περισσότερο προεξέχοντα ή υπάρχει σημαντική ασυμμετρία. Η εικόνα αυτή μπορεί να αποτελεί απλώς φυσιολογική ανατομική παραλλαγή και να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο ιστός τρίβεται επανειλημμένα στο εσώρουχο, σε ένα εφαρμοστό παντελόνι ή κατά τη σωματική άσκηση.
Η συνεχής τριβή μπορεί να ερεθίζει το δέρμα και να δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: ερεθισμός, φαγούρα, ξύσιμο και ακόμη μεγαλύτερος ερεθισμός. Η υγρασία και ο ιδρώτας μπορούν να κάνουν την κατάσταση πιο έντονη, ιδιαίτερα μετά από τρέξιμο, ποδηλασία ή άλλη δραστηριότητα που προκαλεί συνεχή κίνηση και πίεση στην περιοχή.
Σε αυτή την περίπτωση, η φαγούρα στο αιδοίο μπορεί να έχει έναν σημαντικό μηχανικό παράγοντα. Αυτό όμως πρέπει να αποδειχθεί από την κλινική αξιολόγηση και όχι απλώς να υποτεθεί επειδή τα μικρά χείλη είναι προεξέχοντα.
Πότε η φαγούρα στο αιδοίο ΔΕΝ αποτελεί ένδειξη για αιδοιοπλαστική;
Εάν η αιτία είναι μυκητίαση, βακτηριακή ή άλλη λοίμωξη, αλλεργική αντίδραση, δερματίτιδα, ορμονική ξηρότητα ή άλλη πάθηση του δέρματος, η σωστή θεραπεία πρέπει να στοχεύει σε αυτή την αιτία και όχι στην ανατομία των χειλέων.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή διαφορετικές καταστάσεις του αιδοίου μπορεί να εμφανίζονται με πολύ παρόμοια συμπτώματα. Κνησμός, κάψιμο και ερεθισμός δεν αρκούν από μόνα τους για να τεθεί διάγνωση. Η αυτοδιάγνωση, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα επαναλαμβάνεται, μπορεί να καθυστερήσει την κατάλληλη θεραπεία. Η βιβλιογραφία επισημαίνει ότι η αυτοδιάγνωση κοινών αιδοιοκολπικών προβλημάτων έχει περιορισμένη ακρίβεια, ακριβώς επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά μη ειδικά.
Εάν, για παράδειγμα, μια γυναίκα υποβληθεί σε αιδοιοπλαστική επειδή θεωρεί ότι η φαγούρα προκαλείται από τα μικρά χείλη, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει δερματοπάθεια, είναι προφανές ότι η επέμβαση δεν θα αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα. Η ασφαλής προσέγγιση είναι λοιπόν ακριβώς η αντίθετη: πρώτα διάγνωση και μετά απόφαση για θεραπεία.
Φαγούρα στο αιδοίο μετά από γυμναστική και έντονη τριβή
Υπάρχει μια κατηγορία γυναικών που παρατηρούν ότι το σύμπτωμα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Μπορεί να αισθάνονται άνετα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά μετά το τρέξιμο, την ποδηλασία, την ιππασία ή πολλές ώρες με εφαρμοστά ρούχα να εμφανίζεται έντονος ερεθισμός.
Εδώ έχει σημασία η σχέση μεταξύ συμπτώματος και μηχανικής πίεσης. Εάν τα μικρά χείλη προεξέχουν αρκετά και παγιδεύονται ή τρίβονται συνεχώς ανάμεσα στο σώμα και στο ύφασμα, η τριβή μπορεί να εξηγεί μέρος της ενόχλησης. Η labiaplasty συζητείται πράγματι σε γυναίκες στις οποίες ο προεξέχων ιστός συνδέεται με επαναλαμβανόμενο rubbing, irritation ή δυσφορία σε άσκηση και ένδυση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που εμφανίζει φαγούρα στο αιδοίο μετά τη γυμναστική χρειάζεται αιδοιοπλαστική. Μπορεί, για παράδειγμα, να ευθύνονται ο ιδρώτας, τα συνθετικά ρούχα, το απορρυπαντικό ή ένας συνδυασμός παραγόντων. Για αυτό το ιστορικό και η εξέταση έχουν καθοριστική σημασία.
Δείτε ακόμη: Αιδοιοπλαστική κίνδυνοι: Πώς ελαχιστοποιούνται;
Τι ρόλο παίζουν τα στενά ρούχα;
Τα εφαρμοστά παντελόνια, τα πολύ στενά εσώρουχα και τα αθλητικά κολάν μπορούν να αυξήσουν την πίεση και την τριβή στην περιοχή. Για πολλές γυναίκες αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Σε άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει περισσότερο προεξέχων ιστός, η συνεχής επαφή μπορεί να προκαλεί κοκκινίλα, κάψιμο ή φαγούρα.
Ένα χρήσιμο στοιχείο στο ιστορικό είναι αν το σύμπτωμα μειώνεται όταν η γυναίκα φορά πιο χαλαρά ρούχα ή όταν αποφεύγει προσωρινά δραστηριότητες που προκαλούν έντονη τριβή. Αυτό δεν αρκεί για να τεθεί διάγνωση, αλλά προσφέρει στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες για το εάν υπάρχει μηχανική συνιστώσα.
Εάν οι συντηρητικές αλλαγές δεν επαρκούν και η εξέταση επιβεβαιώνει ότι συγκεκριμένος ιστός τραυματίζεται επανειλημμένα, τότε μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για χειρουργική αντιμετώπιση.
Πότε η αιδοιοπλαστική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει;
Η αιδοιοπλαστική έχει περισσότερο νόημα όταν υπάρχει σαφής ανατομικός παράγοντας που προκαλεί επαναλαμβανόμενα λειτουργικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να αφορά σημαντική προβολή των μικρών χειλέων, έντονη ασυμμετρία ή περίσσεια ιστού η οποία τραυματίζεται συστηματικά.
Εάν η φαγούρα στο αιδοίο συνοδεύεται από τριβή, ερεθισμό και επαναλαμβανόμενο μηχανικό τραυματισμό ακριβώς στο προεξέχον τμήμα των χειλέων και έχουν αποκλειστεί λοιμώξεις, δερματοπάθειες και άλλες αιτίες, τότε ο ειδικός μπορεί να εξετάσει εάν η μείωση ή αναδιαμόρφωση του ιστού θα μπορούσε να περιορίσει το μηχανικό ερέθισμα.
Ο στόχος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να «θεραπευτεί η φαγούρα» με χειρουργείο. Ο στόχος είναι να διορθωθεί ένας συγκεκριμένος ανατομικός παράγοντας που αποδεδειγμένα δημιουργεί συνεχή τριβή. Η διαφορά είναι ουσιαστική τόσο για τη σωστή ιατρική ενημέρωση όσο και για τις προσδοκίες της γυναίκας.
Γιατί η σωστή διάγνωση πριν από την αιδοιοπλαστική είναι τόσο σημαντική;
Μια επιτυχημένη επέμβαση αρχίζει πολύ πριν από το χειρουργείο. Αρχίζει τη στιγμή που ο γιατρός ακούει προσεκτικά το ιστορικό και προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς προκαλεί το πρόβλημα.
Πότε εμφανίζεται η φαγούρα; Υπάρχει καθημερινά ή μόνο μετά από άσκηση; Συνοδεύεται από εκκρίσεις; Υπάρχουν λευκές ή κόκκινες αλλοιώσεις; Εμφανίστηκε μετά από αλλαγή προϊόντος καθαρισμού; Υπάρχει ξηρότητα; Ενοχλεί συγκεκριμένο σημείο των χειλέων που τρίβεται στο εσώρουχο; Απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη θεραπευτική στρατηγική.
Η κλινική εξέταση επιτρέπει επίσης στον γυναικολόγο να αξιολογήσει αν υπάρχει πραγματικά υπερτροφία ή έντονη ασυμμετρία, εάν ο ιστός παρουσιάζει σημάδια χρόνιας τριβής και εάν υπάρχει κάποια δερματική αλλοίωση που χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.
Πότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επίμονη φαγούρα;
Η φαγούρα στο αιδοίο που επιμένει, επανέρχεται συχνά ή συνοδεύεται από αλλαγές στο δέρμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ενόχληση. Εάν υπάρχουν πληγές που δεν επουλώνονται, λευκές περιοχές, αιμορραγία, επίμονη αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του δέρματος, έλκος, νέο εξόγκωμα ή έντονος πόνος, χρειάζεται ιατρική εξέταση. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις του αιδοίου απαιτούν παρακολούθηση και ειδική θεραπεία και δεν πρέπει να συγχέονται με έναν απλό ερεθισμό λόγω τριβής. Η έγκαιρη διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση.
Ο ρόλος της εμπειρίας στην απόφαση για αιδοιοπλαστική
Η επέμβαση στην περιοχή των μικρών χειλέων απαιτεί πολύ περισσότερα από τεχνική ικανότητα. Ο γιατρός πρέπει να κατανοεί τις φυσιολογικές παραλλαγές της γυναικείας ανατομίας και να μπορεί να αναγνωρίσει πότε μια ιδιαιτερότητα αποτελεί πραγματικό λειτουργικό πρόβλημα και πότε όχι.
Ειδικά όταν το αρχικό σύμπτωμα είναι φαγούρα στο αιδοίο, η εμπειρία έχει διπλή σημασία. Πρώτον, γιατί πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες. Δεύτερον, γιατί εάν πράγματι υπάρχει ανατομικός παράγοντας, πρέπει να σχεδιαστεί μια επέμβαση που θα αφαιρέσει μόνο όσο ιστό χρειάζεται, διατηρώντας τη φυσιολογική λειτουργία της περιοχής.
Ο Δρ. Νίκος Ναούμ έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της πολυετούς επαγγελματικής του πορείας ακριβώς σε αυτό το πεδίο. Το επίσημο βιογραφικό του αναφέρει περίπου 25 χρόνια δραστηριότητας στη Γυναικολογία, εξειδικευμένη ενασχόληση με την Αισθητική Γυναικολογία εδώ και πολλά χρόνια και ίδρυση εξειδικευμένης κλινικής στον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στην αξιολόγηση διαφορετικών ανατομικών τύπων και λειτουργικών προβλημάτων της ευαίσθητης περιοχής, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό όταν μια γυναίκα πρέπει να αποφασίσει εάν χρειάζεται πραγματικά χειρουργείο.
Δρ. Νίκος Ναούμ, ο κατάλληλος ειδικός στην Αισθητική & Επανορθωτική Γυναικολογία
Η δραστηριότητα του Δρ. Ναούμ δεν περιορίζεται στην πραγματοποίηση επεμβάσεων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας, Senior Member της European Society of Aesthetic Gynecology και διεθνής εκπαιδευτής και ομιλητής στον χώρο της Αισθητικής Γυναικολογίας.
Αυτή η ενασχόληση έχει ιδιαίτερη σημασία για μια γυναίκα που σκέφτεται την αιδοιοπλαστική. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν χρειάζεται απλώς έναν γυναικολόγο που μπορεί τεχνικά να την εκτελέσει, αλλά έναν γιατρό που ασχολείται συστηματικά με τις λεπτομέρειες της ανατομίας και της λειτουργίας της εξωτερικής γεννητικής περιοχής.
Η αιδοιοπλαστική αποτελεί μάλιστα έναν τομέα στον οποίο ο Δρ. Ναούμ έχει επενδύσει ιδιαίτερα κατά την πολυετή δραστηριότητά του, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και καθιέρωση σχετικών τεχνικών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της προσέγγισής του έχει παρουσιαστεί και η τεχνική One-Cut για επιλεγμένες περιπτώσεις, ενώ η συνολική φιλοσοφία του βασίζεται στην εξατομίκευση της επέμβασης ανάλογα με την ανατομία και τις ανάγκες κάθε γυναίκας.
Είναι ίδια η αιδοιοπλαστική για όλες τις γυναίκες;
Όχι, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το αιδοίο κάθε γυναίκας έχει διαφορετική ανατομία. Το μήκος, το πάχος, η συμμετρία και το περίγραμμα των μικρών χειλέων παρουσιάζουν φυσιολογικές διαφορές.
Επομένως, δεν είναι σωστό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο «μοντέλο» χειλεοπλαστικής το οποίο εφαρμόζεται σε όλες. Σε μια γυναίκα μπορεί να χρειάζεται διόρθωση κυρίως της μίας πλευράς. Σε μια άλλη μπορεί να υπάρχει πιο εκτεταμένος ιστός. Σε κάποια άλλη μπορεί τελικά να μην χρειάζεται καμία επέμβαση επειδή το σύμπτωμα έχει διαφορετική αιτία.
Ακριβώς γι’ αυτό η εμπειρία σε μεγάλο εύρος περιστατικών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός τυποποιημένου αιδοίου, αλλά η διατήρηση της φυσιολογικής ανατομίας και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου λειτουργικού προβλήματος.
Μπορεί η φαγούρα στο αιδοίο να συνεχιστεί ακόμη και μετά από αιδοιοπλαστική;
Ναι, εάν η φαγούρα στο αιδοίο δεν οφειλόταν στον ανατομικό παράγοντα που διορθώθηκε. Η επέμβαση δεν προστατεύει μια γυναίκα από μελλοντική μυκητίαση, δερματίτιδα, αλλεργική αντίδραση, ορμονική ξηρότητα ή κάποια δερματολογική πάθηση.
Επιπλέον, κατά την επούλωση μιας χειρουργικής τομής μπορεί προσωρινά να εμφανιστεί αίσθημα φαγούρας καθώς οι ιστοί αποκαθίστανται. Αυτό είναι διαφορετικό από τον χρόνιο κνησμό που υπήρχε πριν από το χειρουργείο και πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού.
Η γυναίκα πρέπει επομένως να γνωρίζει εξαρχής ποιο ακριβώς σύμπτωμα αναμένεται να βελτιωθεί και γιατί. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες είναι βασικό μέρος μιας σωστής θεραπευτικής απόφασης.
Εν τέλει, εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει επίμονη φαγούρα στο αιδοίο και της έχει προταθεί αιδοιοπλαστική, αξίζει πριν προχωρήσει να είναι απολύτως βέβαιη ότι έχει εντοπιστεί η πραγματική αιτία.
Μια δεύτερη γνώμη από έναν γυναικολόγο με μεγάλη εμπειρία στην Αισθητική και Επανορθωτική Γυναικολογία μπορεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Υπάρχει πράγματι υπερτροφία των μικρών χειλέων; Συνδέεται ανατομικά με τον ερεθισμό; Έχουν αποκλειστεί δερματολογικές και λοιμώδεις αιτίες; Μπορεί να βοηθήσει συντηρητική αντιμετώπιση; Και, εφόσον χρειάζεται επέμβαση, ποια τεχνική είναι κατάλληλη;
Με την πολυετή εξειδικευμένη παρουσία του στον συγκεκριμένο κλάδο, την προεδρία της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας και τη διεθνή εκπαιδευτική του δραστηριότητα, ο Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Νίκος Ναούμ διαθέτει ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο υπόβαθρο για μια τέτοια αξιολόγηση.
Η δεύτερη γνώμη δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η απάντηση θα είναι «χρειάζεστε χειρουργείο». Μπορεί να επιβεβαιώσει ακριβώς το αντίθετο. Και σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο του σώματος, το να γνωρίζει μια γυναίκα ότι η επέμβαση πραγματοποιείται μόνο όταν έχει σαφή ένδειξη είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο ασφάλειας.
Τελικά, η φαγούρα στο αιδοίο είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση. Μπορεί να προκαλείται από λοιμώξεις, ερεθιστικές ουσίες, ορμονικές μεταβολές, δερματολογικές παθήσεις ή άλλους παράγοντες. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, σημαντική προβολή ή ασυμμετρία των μικρών χειλέων μπορεί να δημιουργεί συνεχή τριβή που συντηρεί τον ερεθισμό.
Τότε η αιδοιοπλαστική μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή, εφόσον η σχέση μεταξύ ανατομίας και συμπτώματος έχει τεκμηριωθεί και οι υπόλοιπες αιτίες έχουν αποκλειστεί.
Το σημαντικότερο βήμα επομένως δεν είναι να αποφασίσετε μόνη σας εάν χρειάζεστε αιδοιοπλαστική. Είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό με βαθιά εμπειρία στο συγκεκριμένο πεδίο, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να επιλεγεί η λύση που πραγματικά ανταποκρίνεται στο πρόβλημα. Στην περίπτωση που σας έχει προταθεί αιδοιοπλαστική, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε και μια δεύτερη γνώμη από έναν ειδικό όπως ο Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Νίκος Ναούμ. Έτσι, θα είστε σίγουρες πως η τελική απόφαση θα ληφθεί με μεγαλύτερη γνώση και ασφάλεια.
