Πώς επέρχεται η χαλάρωση κόλπου και ποιά είναι η καλύτερη λύση που συστήνεται.

Η χαλάρωση του κόλπου είναι αρκετά συνηθισμένη και επέρχεται συνήθως μετά από το φυσιολογικό τοκετό ή λόγω της γήρανσης. Το θετικό είναι πως υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές σύγχρονες γυναίκες. Ωστόσο, δυστυχώς, παραμένει ταμπού, ακόμη και στη σημερινή εποχή, παρότι έχει επέλθει μεγάλη πρόοδος. Η αισθητική των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας δεν θα πρέπει να δημιουργεί πλέον άγχος και ανασφάλεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ενδιαφέρεστε για την όψη της ευαίσθητης περιοχής, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση σας αλλά και στη σεξουαλική σας ζωή. Επιπλέον, η χαλάρωση του κόλπου μπορεί να έχει και λειτουργικές επιπτώσεις, όπως είναι η ακράτεια των ούρων. Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχει αναπτυχθεί τόσο η Αισθητική & Επανορθωτική γυναικολογία.

Παράγοντες που οδηγούν στη χαλάρωση κόλπου

Οι παράγοντες που οδηγούν στη χαλάρωση του κόλπου, είναι πολλοί και ποικίλοι. Η χαλάρωση του κόλπου, έχει ως πιο συνήθεις αιτίες την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την εμμηνόπαυση, τη γήρανση, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και φυσικά την κληρονομική προδιάθεση. Επιπλέον, αρνητικά επιδρά η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα κ.α.
Η λύση για την χαλάρωση του κόλπου είναι η σύσφιξη του, που δίνει τη λύση στο πρόβλημα. Συνήθως, επιλέγεται όταν η απώλεια της ελαστικότητας του κόλπου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ευχαρίστησης κατά τη σεξουαλική επαφή, εξαιτίας της μείωσης της ευαισθησίας της περιοχής. Άλλες αρνητικές συνέπειες, μπορεί να είναι οι συχνές ενδοκολπικές λοιμώξεις αλλά και η ακράτεια των ούρων.

Πώς αντιμετωπίζεται η χαλάρωση κόλπου

Η σύσφιξη κόλπου πραγματοποιείται με την καινοτόμο μέθοδο Vagitense, που εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στην κλινική μας και αποτελεί μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χρησιμοποιείται ένα ειδικό κλασματικό laser CO2 σε συνδυασμό με την τεχνολογία υψηλής ποιότητας (ΗΙFU). Η συνολική διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται περίπου στα 45 λεπτά.
Ειδικές κολπικές αλοιφές φροντίζουν για την άμεση επούλωση και κολλαγονογένεση της περιοχής του κόλπου και εφαρμόζεται για μια περίπου εβδομάδα μετά τη θεραπεία.

Ο Δρ. Νίκος Ναούμ είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος Ειδικός στην Επανορθωτική – Κοσμητική Γυναικολογία. Είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα, που ασχολήθηκαν με την Επανορθωτική και Αισθητική Γυναικολογία και έχει εφαρμόσει πλήθος επεμβάσεων σύσφιξης κόλπου. Στόχος του είναι να προσφέρει σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα της ευαίσθητης περιοχής και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση που της αξίζει.