Ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Κάθε χρόνο, ο Οκτώβρης δίνει την ευκαιρία σε όλες τις γυναίκες να ενημερωθούν για τον καρκίνο του μαστού, καθώς η πρόληψη αποδεικνύεται πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και στατιστικά στοιχεία, των γυναικών στην Ευρώπη. Η επιμονή στη σημασίας της ενημέρωσης και της πρόληψης είναι σκόπιμη, καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αρκεί να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο(ποσοστό ίασης των περιπτώσεων που η νόσος έχει ανιχνευθεί εγκαίρως, ξεπερνά και το 97%).

Πώς η πρόληψη σώζει ζωές;

Το πρώτο στάδιο είναι η αυτοεξέταση και συνίσταται να γίνεται από την ηλικία των 20 ετών. Η ψηλάφηση του στήθους μια φορά τον μήνα, μετά το τέλος της περιόδου, είναι αρκετή για να αντιληφθείτε τυχόν αλλαγές γύρω από τον μαστό. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι κάποιο ογκίδιο ή αλλαγές στο δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Η μαστογραφία ωστόσο, είναι η εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και πολύ μικρούς όγκους, πριν ακόμη γίνουν αντιληπτοί με γυμνό μάτι ή με την αφή.

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία

Κάθε γυναίκα που βιώνει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, αντιμετωπίζει ένα σύνολο προκλήσεων που επηρεάζουν την ψυχολογία της, τις σχέσεις της με τους άλλους και εν γένει την ποιότητας ζωής της. Πολλές φορές η διάγνωση συνοδεύεται από αισθήματα φοβίας και θλίψης, ενώ και η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών και αλλαγές στο σώμα.

Αφού αποφύγουν τον κίνδυνο του καρκίνου, έχουν να διαχειριστούν τις ψυχολογικές επιπτώσεις που τους έχει αφήσει η νόσος, αλλά και την εικόνα του σώματός τους. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι η ξηρότητα του κόλπου που προκύπτει στις γυναίκες μετά τις θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, λόγω της ορμονοθεραπείας.

Ενημερωθείτε σχετικά με τις θεραπείες για την κολπική ξηρότητα

Στην κλινική του Δρ. Ναούμ, υπάρχουν λύσεις και για το πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας. Η καινοτόμος, μη χειρουργική θεραπεία που ονομάζεται O-shot, πραγματοποιείται με έγχυση υαλουρονικού οξέος και PRP (μια θεραπεία που συλλέγει από το αίμα σας αιμοπετάλια, πλάσμα και βλαστοκύτταρα και χρησιμοποιείται απευθείας στη συγκεκριμένη περιοχή για κολπική αναζωογόνηση). Η μέθοδος Vagitense  χρησιμοποιεί ένα κλασματικό laser που λειτουργεί με διοξείδιο του άνθρακα και προκαλεί αναγέννηση του κολλαγόνου και σύσφιξη των μυών του κόλπου. Και οι δύο θεραπείες  είναι εντελώς ανώδυνες και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Η ενημέρωση τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και των επιπτώσεων που τον συνοδεύουν, είναι το Α και το Ω για όλες τις γυναίκες. Ο Οκτώβριος είναι μια ευκαιρία να θυμηθείτε ότι οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ότι υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, αρκεί να συμβουλεύεστε τους ειδικούς, αφήνοντας πίσω ταμπού και ανασφάλειες.