Μάθετε τις ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μπήκατε στην εμμηνόπαυση και θα σας δώσουν το έναυσμα να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της αναπαραγωγικής της δυνατότητας. Καθώς ορισμένες γυναίκες πλησιάζουν, το σώμα τους εμφανίζει σημάδια και συμπτώματα που υποδεικνύουν τη μετάβαση προς την εμμηνόπαυση.

Τι είναι όμως η εμμηνόπαυση; Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρήση, δηλαδή περίοδο. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης ποικίλλει σε κάθε γυναίκα, αλλά συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των 45 και των 55 ετών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για να θεωρηθεί ότι μία γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση, πρέπει να περάσει ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος δίχως έμμηνο ρύση.

Παρότι γίνεται πολύς λόγος για την εμμηνόπαυση, δεν είναι ξεκάθαρο σε όλες τις γυναίκες τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα τους και πώς θα καταλάβουν ότι εισέρχονται σ’ αυτή τη φάση της ζωής τους.

Τα σημάδια ότι μπήκατε στην εμμηνόπαυση

Καθώς πλησιάζουμε στη φάση της εμμηνόπαυσης, ο οργανισμός μας εμφανίζει ορισμένα συμπτώματα που μας βοηθούν να αντιληφθούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας.

Η αποσταθεροποίηση του κύκλου είναι ένα σημαντικό σημάδι, με την περίοδο να γίνεται ακανόνιστη. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι απρόσμενη και ενίοτε ανησυχητική για πολλές γυναίκες. Ενώ στο παρελθόν ο κύκλος μάλλον ήταν σχετικά σταθερός και προβλέψιμος, η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει μια εντελώς νέα πραγματικότητα.

Η ελαφριά ακράτεια είναι το δεύτερο σημάδι, όπου αποδεικνύεται πιθανό να νιώθετε κάποια διαρροή όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Η αιτία σχετίζεται με την πτώση των οιστρογόνων που προκαλεί ατροφία της ουρήθρας.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων δημιουργούν έναν πιο λεπτό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό κολπικό ιστό και μειώνουν τη ροή αίματος στην περιοχή με αποτέλεσμα την κολπική ξηρότητα.

Οι εξάψεις ξεκινούν από την προεμμηνόπαυση και ο χρόνος που διαρκούν διαφέρει σε κάθε γυναίκα. Η διαφορετική διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να κάνει την πρόβλεψη και τη διαχείριση τους ακόμη πιο προβληματική για πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης της ζωής τους. Συνήθως είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται.

Η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση παρουσιάζουν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα την ταχυκαρδία.

Η υπερβολική εφίδρωση ενδέχεται να δημιουργήσει μια δυσάρεστη οσμή. Καθώς οι εξάψεις συχνά συνοδεύονται από έντονο ιδρώτα, η επιδερμίδα μπορεί να γίνει ευάλωτη σε μικρόβια και βακτήρια, που προκαλούν άσχημη οσμή. Η διαχείριση της εφίδρωσης και η διατήρηση της υγιεινής είναι σημαντικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οσμής και στην αίσθηση φρεσκάδας κατά τη διάρκεια αυτής της εμμηνόπαυσης.

Το βάρος μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση επηρεάζεται από πέντε παράγοντες, τις ορμόνες, τη διατροφή, την άσκηση, το άγχος και την κληρονομικότητα.

Την ίδια περίοδο, παρουσιάζονται αλλαγές στη διάθεση με αστάθεια και ευερεθιστότητα.

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να περιοριστεί με αιτία τις ορμονικές μεταβολές και τις αλλαγές στην ευαίσθητη περιοχή.

Οι ημικρανίες είναι πιθανό να επιδεινωθούν όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση.

Άλλα σημάδια ότι μπήκατε στην εμμηνόπαυση είναι η τριχοφυΐα, ο πόνος στο στήθος, η ξηροφθαλμία, απώλεια οστικής πυκνότητας, η κακή μνήμη, οι ανεξήγητοι μώλωπες, οι διαταραχές στον ύπνο, τα εύθραυστα νύχια και η υπερβολική κόπωση δίχως προφανή αιτία.

Τα τελευταία χρόνια, νέες θεραπείες έχουν ενταχθεί στη Γυναικολογία και αντιμετωπίζουν τόσο τις αισθητικές όσο και τις λειτουργικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, επαναφέροντας τη σεξουαλικότητα της γυναίκας.