Αιδοιοπλαστική στην εφηβεία

Αυξάνει ο αριθμός των εφήβων που ζητά Αιδοιοπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι πρέπει να προσέξουν όμως;

  Τρίτη σε ζήτηση επέμβαση είναι παγκοσμίως η Αιδοιοπλαστική. Eκτός από τη Βραζιλία, που είναι η κατεξοχήν χώρα με τις περισσότερες αιδοιοπλαστικές, στην Αμερική έχουν τριπλασιαστεί οι επεμβάσεις Αιδοιοπλαστικής. Στην Αγγλία, μάλιστα, από 500 επεμβάσεις Αιδοιοπλαστικής που καταγράφηκαν το 2001 έφτασαν τις 2000 επεμβάσεις το 2011. Αυξητικές είναι οι τάσεις και στην Αυστραλία, με τις επεμβάσεις να έχουν υπερδιπλασιαστεί από 707 το 2003 σε 1584 το 2013.

  Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι ενήλικες γυναίκες που επιλέγουν να αλλάξουν την όψη των γεννητικών τους οργάνων. Είναι και οι νέες κοπέλες, ακόμη και έφηβες. Στην Αυστραλία ο αριθμός των γυναικών που ζητούν Αιδοιοπλαστική στις ηλικίες 15-24 είναι παρόμοιος με αυτών των 25 – 44. Η τάση όμως αυτή δεν ισχύει μόνο για την Αυστραλία, αλλά είναι ένα γενικό φαινόμενο.

  Φυσικά, γνωρίζουμε όλους τους λόγους που οι μεγαλύτερες γυναίκες καταφεύγουν στην Αιδοιοπλαστική. Έχει να κάνει με τον φυσιολογικό τοκετό και τη φυσιολογική γήρανση που μπορεί να αλλοιώσουν την εικόνα του αιδοίου. Τα μικρότερης όμως ηλικίας κορίτσια, γιατί να καταφύγουν στον ειδικό γιατρό ζητώντας μια Αιδοιοπλαστική;

  Γιατί έχει σημειωθεί αύξηση στις έφηβες;

  Όπως εξηγεί ο Δρ. Νίκος Ναούμ, Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας: “Η εφηβική ηλικία είναι μια ευαίσθητη περίοδος που το κορίτσι ασχολείται πολύ με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στην εμφάνισή του. Στα έφηβα κορίτσια υπάρχουν η μόδα της αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής και η πρόσβαση σε εικόνες και βιντεάκια στο διαδίκτυο. Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια για τις όποιες ανατομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, λόγω της σύγκρισης που μοιραία επέρχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ηλικίες ξεκινάει για κάποια κορίτσια και η σεξουαλική ζωή ή η εξερεύνηση γύρω από αυτήν. Πράγμα που εντείνει την ανασφάλεια” καταλήγει ο Δρ. Ναούμ και συνεχίζει.

  Εμείς όμως δε θέλουμε να χειρουργούμε ανασφαλή κορίτσια. Γι’ αυτό ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να τα ενημερώνουμε σωστά και να συζητάμε μαζί τους για τις όποιες ανασφάλειές τους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το αίτημα μεγάλης μερίδας κοριτσιών δεν είναι παράλογο. Υπάρχει ένα ποσοστό κοριτσιών και γυναικών με δυσμορφίες ή ανατομικά χαρακτηριστικά που προβληματίζουν. Απλά, λόγω της καλύτερης και ευκολότερης ενημέρωσης, μπορούν πιο γρήγορα να τα εντοπίσουν από νωρίς τα ίδια ή οι μητέρες τους. Το φαινόμενο, εξάλλου, να μας επισκέπτονται μητέρες, επειδή προβληματίζονται για την εμφάνιση της ευαίσθητης περιοχής στα νέα κορίτσια τους είναι συνηθισμένο. Υπάρχει, όμως, κι άλλος λόγος που μας επισκέπτονται ζητώντας Αιδοιοπλαστική. Κι αυτός είναι εξαιτίας της δυσφορίας και του πόνου που μπορεί να αισθάνονται κορίτσια που γυμνάζονται, αθλούνται ή ασχολούνται με τον χορό. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει προβληματισμός και για την εικόνα της περιοχής, όταν φορούν ρούχα άθλησης ή χορού.

  Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα; 

  Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, για το οποίο προσέρχονται οι μικρές ηλικίες σε εμάς, είναι το υπερβολικό μέγεθος των μεγάλων χειλέων. Συνήθως οφείλεται στην κληρονομικότητα, στη γενετική κατασκευή και ανατομία του σώματος ή ακόμα και στην απώλεια βάρους (συχνή στην εφηβεία). Σε αυτή την περίπτωση γίνεται μείωση των μεγάλων ή υπερτροφικών χειλέων του αιδοίου και αφαίρεσης του χαλαρού δέρματος γύρω από την κλειτορίδα. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση χειρουργικού laser CO2 τελευταίας γενιάς σε συνδυασμό με χειρουργικές τομές, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Χρησιμοποιείται μέθη (ελαφριά αναισθησία που γίνεται με ενδοφλέβια χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων από τον αναισθησιολόγο, παράλληλα με τοπική αναισθησία). Τέλος, η αντίθετη κατάσταση, της ατροφίας των χειλέων, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αυξάνοντας τον όγκο με λιπομεταφορά ή με έγχυση υαλουρονικού οξέος.

  Τι πρέπει να προσέξουν οι μικρές ηλικίες;

  Το πιο σημαντικό είναι να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό που να γνωρίζει την ανατομία της περιοχής. Οι επεμβάσεις, αν δεν γίνουν από εξειδικευμένα χέρια, μπορεί να γίνουν λάθος και να είναι ακρωτηριαστικές. Άλλωστε, η επέμβαση γίνεται σε σημεία που υπάρχουν όλα τα νεύρα για τη διέγερση της περιοχής, οι λεγόμενες ερωτογενείς ζώνες. Γι’ αυτό χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιον που να γνωρίζει πολύ καλά την ανατομία της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι πριν οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με τον γιατρό. Οι μικρής ηλικίας γυναίκες, και ιδιαίτερα οι έφηβες, διακρίνονται από μεγάλη ανασφάλεια. Κάποιες φορές προτιμάμε να καθυστερήσουμε μια επέμβαση, αν το κορίτσι δεν έχει ενηλικιωθεί και δεν έχει ωριμάσει κάπως ψυχολογικά. Άλλοτε όμως γνωρίζουμε ότι, αν δώσουμε λύση σε αυτό που την προβληματίζει, θα τονώσουμε την αυτοπεποίθησή της άμεσα. Η προσέγγισή μας επομένως είναι εξατομικευμένη.

  Η εμπειρία μας πάντως δείχνει ότι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έρχονται για λύσεις σε εμάς προβληματίζονταν από πάντα για τις ιδιομορφίες του αιδοίου τους. Από τον καιρό δηλαδή που ήταν έφηβες. Άρα, η καθυστέρηση μια Αιδοιοπλαστικής είναι μάταιη, αφού θα μπορούσε να έχει αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της γυναίκας πολλά χρόνια νωρίτερα.

  Κοινοποίηση του άρθρου