Μάθετε γιατί ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι τόσο σημαντικός για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας σας.
Το κλειδί της ιατρικής για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση πιθανών γυναικολογικών προβλημάτων είναι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλοι ότι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου είναι η υγεία και δεν πρέπει ποτέ να την αμελούμε. Έτσι στη γυναικολογία, το Α και το Ω είναι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, καθώς μπορεί να αναδείξει τα γυναικολογικά προβλήματα πριν να είναι αργά και να δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις που έχουν ως στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Πολλές φορές όμως οι γυναίκες δεν δίνουν την ανάλογη σημασία σε αυτόν τον έλεγχο και παραβλέπουν τη σημαντικότητά του.
Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει και κάθε πότε πρέπει να γίνεται
Καλό είναι μια γυναίκα να πραγματοποιεί τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο από όταν ξεκινάει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία των 14 ετών περίπου, είναι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει κάποια κοπέλα να επισκέπτεται τον γυναικολόγο, ανεξάρτητα από το εάν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να εξηγήσει στη νεαρή κοπέλα διάφορα ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές στο σώμα της. Στη συνέχεια, μπορεί να την ενημερώσει σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κινδύνους, αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνει, προκειμένου να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Συνήθως ο έλεγχος γίνεται σε ετήσια βάση. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να κριθεί αναγκαίο να πραγματοποιείται συχνότερα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.
Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος
Μια τέτοια εξέταση αποτελείται συνήθως από τη γυναικολογική κλινική εξέταση. Σε αυτήν την εξέταση πραγματοποιείται εξωτερική και εσωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων, δηλαδή της μήτρας και των ωοθηκών. Γίνεται συνήθως είτε με γυμνό μάτι, είτε με τη χρήση κολποσκοπίου και στοχεύει στην ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών και παθολογικών καταστάσεων, όπως φλεγμονές, λοιμώξεις και γυναικολογικοί όγκοι. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η λήψη
κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος, το λεγόμενο Τεστ ΠΑΠ. Με το Τεστ ΠΑΠ μπορούν να διαγνωστούν πιθανές φλεγμονές και λοιμώξεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα και ταυτόχρονα να γίνει έγκαιρη διάγνωση πιθανών τραχηλικών και κολπικών δυσπλασιών. Σημαντική θέση στην εξέταση καταλαμβάνει και το διακολπικό υπερηχογράφημα. Με τον γυναικολογικό υπέρηχο στα γεννητικά
όργανα, με ενδοκολπικό ηχοβολέα, γίνεται πλήρης εξέταση της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Κατά την εξέταση ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν παθολογικά προβλήματα, όπως οι κύστες των ωοθηκών. Και τέλος γίνεται και η κλινική εξέταση μαστού. Αφού μια γυναίκα αυτοεξεταστεί, οφείλει να επισκεφθεί τον γιατρό της, ώστε να γίνει η απαραίτητη ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών.
Η σημασία της προληπτικής υγειονομικής φροντίδας
Στον Δρ. Ναούμ γίνεται συζήτηση του γιατρού με τη γυναίκα, ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης. Με σεβασμό και ασφάλεια ο γιατρός βρίσκεται πάντα δίπλα στη γυναίκα και την ενημερώνει αναλυτικά για τη θεραπεία και τους τρόπους αντιμετώπισης. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός και για την ψυχολογία της γυναίκας. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση στις γυναίκες για την υγεία τους αλλά και να τις βοηθήσουν να αισθάνονται πλήρως ενημερωμένες για το τι ακριβώς τους συμβαίνει. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι ο βασικός τρόπος προστασίας και πρόληψης της γυναικείας υγείας.