Μήπως έχεις ακράτεια και δεν το ξέρεις;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της ακράτειας πριν αυτό ενταθεί, είναι σημαντικό να τη γνωρίσεις καλύτερα, ώστε να μάθεις να αναγνωρίζεις τα συμπτώματά της, ακόμα κι όταν αυτά δεν είναι έντονα.

  Πολλές φορές μπορεί να θεωρείς πως ένα ή δύο ατυχή περιστατικά ακράτειας δε συνδέονται με πρόβλημα υγείας και τείνεις να τα κρύβεις, θεωρώντας ότι δε θα ξανασυμβούν. Για να βεβαιωθείς, όμως, πως όντως δεν έχεις ακράτεια, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο ιατρό. Με μια απλή διαδικασία, πολύ γρήγορα μπορείς να ξέρεις αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα και με ποιες μεθόδους μπορείς να το αναστρέψεις.

  Ποιες ερωτήσεις θα σου κάνει ο γιατρός για τη διάγνωση της ακράτειας:

  • Πότε εμφανίστηκαν τα επεισόδια ακράτειας;
  • Με ποια συχνότητα έχεις επεισόδια;
  • Τι είδους ενοχλήσεις παρατηρείς;

  Στις ερωτήσεις του ιατρικού ιστορικού θα συμπεριληφθούν  στοιχεία, όπως ο αριθμός τοκετών και το είδος τους (φυσιολογικοί ή με καισαρική τομή), ιατρικές επεμβάσεις, χρόνιες παθήσεις, κληρονομικότητα.

  Με βάση όλα αυτά θα προσδιοριστεί και το είδος της ακράτειας.

  Πόσα είδη  ακράτειας υπάρχουν;

  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ακράτειας για τα οποία καλό είναι να είναι ενημερωμένη μια γυναίκα. Κάποια είδη, εξάλλου, δεν έχουν παρά ελάχιστα συμπτώματα, τα οποία μια γυναίκα μπορεί να αγνοήσει ή υποτιμήσει. Ορίστε ποια είναι τα είδη ακράτειας:

  • Ακράτεια από προσπάθεια

  Αν παρατηρείς ακούσια απώλεια ούρων κατά το περπάτημα, την άσκηση ή όταν σηκώνεις βάρος, κατά το φτέρνισμα ή το βήχα, αυτό αποτελεί σύμπτωμα ακράτειας. Το ίδιο κι αν σηκώνεσαι όρθια από καθιστή θέση ή πας να καθίσεις.

  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου

  Σε αυτή την περίπτωση, η ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση  προκαλεί απώλεια ούρων. Μπορεί να ξυπνάς τη νύχτα συχνά για τουαλέτα ή να έχεις το αίσθημα πως πρέπει να ουρήσεις άμεσα.

  • Ακράτεια μικτού τύπου

  Είναι ο συνδυαστικός τύπος ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικού τύπου, και μπορεί να εκδηλώνεται με τα συμπτώματα και των δύο παραπάνω τύπων.

  • Ακράτεια από υπερπλήρωση

  Παρατηρείται στις περιπτώσεις που η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως. Αυτό μπορεί να προκαλείται είτε από κάποια νεφρική δυσλειτουργία είτε από την απόφραξη της ουρήθρας.

  Μη χάνεις χρόνο

  Στην περίπτωση της ακράτειας, ακόμα κι όταν δεν είναι έντονα τα συμπτώματα, όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσεις το πρόβλημα τόσο περισσότερες επιλογές θεραπείας έχεις. Είναι, εξάλλου, σαφώς πιο εύκολο να αναστρέψεις το πρόβλημα στην αρχή του παρά όταν θα έχει επεκταθεί, φτάνοντας να σε φέρνει διαρκώς σε δύσκολη θέση.

  Με τις νέες μεθόδους που εφαρμόζουν αποκλειστικά εξειδικευμένοι γιατροί μπορείς να δώσεις λύση στην ακράτεια ούρων χωρίς να ταλαιπωρηθείς. Η κολποπλαστική και το Vagitense είναι δύο αποτελεσματικές επεμβάσεις που διορθώνουν το εύρος του κόλπου, με αποτέλεσμα να διορθώνεται και  η ακράτεια και τα παράπλευρα ζητήματα που αυτή επιφέρει.

  Τα θετικά των αναίμακτων επεμβάσεων

  Το πιο σπουδαίο, και με τις δύο προαναφερθείσες επιλογές θεραπείας, είναι πως γίνονται με Laser, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούν ολική νάρκωση, νυστέρι και ράμματα. Ως αναίμακτες επεμβάσεις χρειάζονται ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και δεν προκαλούν την κόπωση και τον πόνο του κλασικού χειρουργείου, ούτε σε απομακρύνουν από τους κανονικούς σου ρυθμούς.

  Έχεις όλους τους λόγους, επομένως, να τις αναζητήσεις, αφού πρώτα συζητήσεις με τον γιατρό σου, αν θεωρείς ότι η ακράτεια σε αφορά.

  Κοινοποίηση του άρθρου