Όλο και περισσότερες έφηβες καταφεύγουν στην επανορθωτική γυναικολογία τα τελευταία χρόνια.

Η αισθητική και επανορθωτική γυναικολογία, εφαρμόζεται σε πλήθος γυναικών ετησίως, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, προκαλεί αίσθηση η αύξηση αυτών των επεμβάσεων και σε μικρότερες ηλικίες. Αξίζει να σημειώσουμε, πως στατιστικά στην Αυστραλία (όπου έχουν γίνει πολλές έρευνες), ο αριθμός των γυναικών που ζητούν αιδοιοπλαστική στις ηλικίες 15-24, είναι αντίστοιχος με αυτόν των γυναικών 25-44.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες, καταφεύγουν στην επανορθωτική γυναικολογία για πολλούς λόγους, αισθητικούς και μη. Μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, έχει να κάνει με τον τοκετό αλλά και αλλοιώσεις στην εικόνα του αιδοίου τους. Οι αριθμοί όμως αυξάνονται και στις έφηβες και οι λόγοι είναι πολλοί.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Νίκος Ναούμ, Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας: «Η εφηβική ηλικία, είναι μια ευαίσθητη περίοδος που το κορίτσι ασχολείται πολύ με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στην εμφάνισή του. Επηρεάζονται άμεσα, από την τάση της μόδας στην αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής και η πρόσβαση σε εικόνες στο διαδίκτυο, που τις προωθούν. Αυτά, μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια, για τις όποιες ανατομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, λόγω της σύγκρισης που μοιραία επέρχεται. Ας μην ξεχνάμε, ότι σε αυτές τις ηλικίες αρχίζει για κάποια κορίτσια και η σεξουαλική ζωή ή η εξερεύνηση γύρω από αυτήν. Πράγμα που εντείνει την ανασφάλεια».

Υπάρχουν πολλά, που μπορεί να κάνουν μια έφηβη ή μία γυναίκα, να νιώσει άβολα για την εμφάνιση της γενετήσιας περιοχής της όπως:

  • Τα υπερμεγέθη εξωτερικά χείλη
  • Τα υπερβολικά μικρά ή λεπτά εσωτερικά χείλη
  • Το προβληματικό μέγεθος της αναλογίας μικρών και μεγάλων χειλέων
  • Ένα ανομοιόμορφο σχήμα αιδοίου με έλλειψη συμμετρίας
  • Η έλλειψη συνολικού όγκου

Γιατί οι έφηβες καταφεύγουν στην επανορθωτική γυναικολογία

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, για το οποίο προσέρχονται οι έφηβες στον γυναικολόγο για αισθητική παρέμβαση, είναι το υπερβολικό μέγεθος των μεγάλων χειλέων. Συνήθως οφείλεται στην κληρονομικότητα, στη γενετική κατασκευή και στην ανατομία του σώματος ή ακόμα και στην απώλεια βάρους, που συνηθίζεται στην εφηβεία.

Όταν απαιτείται επέμβαση για τα συγκεκριμένα περιστατικά, πραγματοποιείται μείωση των μεγάλων ή υπερτροφικών χειλέων και αφαίρεση του χαλαρού δέρματος γύρω από την κλειτορίδα. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση χειρουργικού laser CO2 τελευταίας γενιάς, σε συνδυασμό με χειρουργικές τομές, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Στην περίπτωση ατροφίας των χειλέων, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αυξάνοντας τον όγκο με λιπομεταφορά ή με έγχυση υαλουρονικού οξέος.

Ένας ακόμη λόγος για επανορθωτική γυναικολογία σε έφηβες, είναι τα περιστατικά εκείνα στα οποία υπάρχει δυσφορία ή πόνος. Συνήθως πρόκειται για κορίτσια που γυμνάζονται, αθλούνται ή ασχολούνται με τον χορό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει, εκτός των άλλων και προβληματισμός για την εικόνα της περιοχής, όταν φορούν ρούχα άθλησης.

Κίνδυνοι και παράμετροι για χειρουργείο

Οι αρμόδιοι γυναικολόγοι, οφείλουν να ενημερώσουν σωστά τις έφηβες, που θα απευθυνθούν για αντίστοιχα περιστατικά. Το αίτημα μεγάλης μερίδας κοριτσιών δεν είναι παράλογο, καθώς υπάρχει ποσοστό νέων γυναικών με δυσμορφίες ή χαρακτηριστικά που όντως χρήζουν επέμβασης. Δεν είναι τυχαίο, που πλήθος μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών που προχωρούν σε αιδοιοπλαστική, είχαν εντοπίσει ιδιομορφία στο αιδοίο τους από νεαρή ηλικία. Η καθυστέρηση στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι μάταιη.

Το πιο σημαντικό, είναι να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο χειρουργό που να γνωρίζει την ανατομία της περιοχής.

Η προσέγγιση στο ιατρείο του Δρ. Ναούμ είναι εξατομικευμένη για αυτό το λόγο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού!