Χρήσιμες πληροφορίες για την ανατομία του αιδοίου, που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

Η συζήτηση για την ανατομία του αιδοίου, αποτελεί μέχρι και σήμερα ταμπού για πολλές γυναίκες, με συνέπεια να μην γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για το γενετικό τους σύστημα. Αυτό έχει, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, επιπτώσεις και στη σεξουαλική τους ζωή αλλά και στην αυτοπεποίθηση τους. Μη γνωρίζοντας την όψη του «φυσιολογικού» αιδοίου, πολλές γυναίκες θεωρούν πως διάφορα χαρακτηριστικά του αιδοίου τους είναι παράξενα ή άσχημα. Συνεπώς, γύρω από το αιδοίο, δημιουργείται σε αρκετές γυναίκες ένα αίσθημα ντροπής για το γενετικό τους σύστημα.

Η ανατομία του αιδοίου

Η ανατομία του αιδοίου, ορίζει πως αυτό αποτελείται από τα μέρη που ακολουθούν και θα αναλύσουμε παρακάτω.

Το εφήβαιο είναι ένα τριγωνικό ύψωμα το οποίο ξεκινά από τη βάση της κοιλιάς και καταλήγει στα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Ο σχηματισμός του οφείλεται στη συγκέντρωση υποδόριου λίπους στην περιοχή.

Τα μεγάλα χείλη αποτελούν δύο επιμήκεις δερματικές πτυχές, που ξεκινούν από το εφήβαιο και καταλήγουν στο περίνεο. Εξωτερικά, έχουν πιο σκούρο χρώμα και αναπτύσσουν τριχοφυΐα ενώ εσωτερικά είναι κόκκινα και υγρά.

Τα μικρά χείλη βρίσκονται εσωτερικά των μεγάλων χειλέων από τα οποία διαχωρίζονται με τη μεσοχειλική αύλακα. Το δέρμα τους έχει λεπτή υφή και δε φέρει τρίχες, ενώ την επιφάνεια των μικρών χειλέων λιπαίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες που συναντώνται στην περιοχή, μέσω της έκκρισης σμήγματος. Τα άνω σκέλη τους, ενώνονται στην κλειτορίδα, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό κάλυμμα.

Η κλειτορίδα είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή και τη διέγερση της γυναίκας. Το μήκος του τμήματός της που είναι ορατό, είναι περίπου δύο εκατοστά ενώ το συνολικό της μήκος φτάνει περίπου τα έξι εκατοστά.

Τέλος, ο παρθενικός υμένας είναι μία λεπτή μεμβράνη, η οποία καλύπτει την είσοδο του κόλπου και σπάει συνήθως κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας. Ο ρόλος του είναι να οριοθετεί τα εξωτερικά γεννητικά όργανα σε σχέση με τα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Τα προβλήματα στην ανατομία του αιδοίου

Η ανατομία του αιδοίου μιας γυναίκας, δεν είναι πάντα φυσιολογική με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της. Η μη φυσιολογική ανατομία είναι αυτή που δεν εξυπηρετεί τη γυναίκα στην καθημερινότητα της και της δημιουργεί ανασφάλεια. Ευτυχώς, οι σύγχρονες θεραπείες και μέθοδοι, της Αισθητικής κι Επανορθωτικής Γυναικολογίας καταφέρνουν να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα επαναφέροντας την αυτοπεποίθηση, τη φυσιολογική καθημερινότητα και τη σεξουαλική διέγερση.

Ο Δρ. Ναούμ, εξειδικευμένος Γυναικολόγος, έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο της Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας. Επικοινωνήστε με το ιατρείο του για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την ανατομία του αιδοίου αλλά και τις θεραπείες αποκατάστασης.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αποκατάστασης του αιδοίου είναι:

Η πλαστική της κλειτορίδας, όπου η γυναίκα απαλλάσσεται από το περίσσιο δέρμα που καλύπτει την κλειτορίδα.

Η αιδοιοπλαστική, είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις ανομοιομορφίας, ασυμμετρίας ή υπερτροφίας των εσωτερικών χειλέων.

Η ανάπλαση των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, αντιμετωπίζει δυσμορφίες όπως τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χειλέων αλλά και το μεγάλο μέγεθός τους.

Η αποκατάσταση του παρθενικού υμένα, έχει ως αποτέλεσμα η αίσθηση του υμένα να μη διαφέρει μ’ εκείνη πριν την πρώτη επαφή.