Τι σημαίνει το “G” στο “Σημείο G”;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η Μπέκι ρωτάει: Τί σημαίνει το “G” στο “σημείο G”;

  Το “G” του σημείου G σημαίνει “Gräfenberg”, από το όνομα του διάσημου γυναικολόγου Ernst Gräfenberg, ο οποίος ήταν επίσης ο πατέρας της πρώτης συσκευής αντισύλληψης κολπικού δακτυλίου, γνωστής ως “σπιράλ Gräfenberg”.

  O Δρ. Ernst Gräfenberg γεννήθηκε στη Γερμανία στις 18 Σεπτεμβρίου 1881 και απέκτησε τη Διδακτορική του διατριβή στις 10 Μαρτίου του 1905. Άρχισε να ασκεί τη γυναικολογία στο Βερολίνο από το 1910 και σύντομα διορίστηκε Διευθυντής του Τμήματος Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Λόγω της Εβραϊκής του καταγωγής, ο Gräfenberg αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Πανεπιστήμιο, κατά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία και την αστραπιαία εξάπλωση του Ναζισμού.

  Οι φίλοι και οι συγγενείς του τον προέτρεψαν να φύγει από τη Γερμανία, αλλά αρνήθηκε. Καθώς πολλές από τις ασθενείς του ήταν σύζυγοι υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων των Ναζί, ο Gräfenberg θεώρησε πως θα ήταν ασφαλής. Οι προσδοκίες του διαψεύσθηκαν όταν συνελήφθη το 1937.

  Η Margaret Sanger εξαγόρασε την ελευθερία του το 1940. Αμέσως έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου άνοιξε ένα νέο και επιτυχημένο γυναικολογικό ιατρείο.

  Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Gräfenberg εμβάθυνε στο ζήτημα της διέγερσης της ουρήθρας. Αυτό το θέμα δεν αποτελούσε τον κορμό της έρευνας του, ωστόσο δήλωσε: “Πάντοτε υπάρχει μια ερωτογενής ζώνη στο εμπρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, κατά μήκος της ουρήθρας”.

  Αυτή η ερωτογενής ζώνη είχε εντοπιστεί και παλιότερα από τον Ολλανδό γιατρό Regnier de Graaf τον 17ο αιώνα. Ο de Graaf πίστευε πως, με την κατάλληλη διέγερση της περιοχής αυτής, οι γυναίκες μπορούσαν συχνά να εκσπερματίσουν. Είδε πως υπήρχε μια σχέση ανάμεσα σε αυτή την περιοχή και σε μια μορφή γυναικείου προστάτη. Αν και ο de Graaf υπήρξε ο προάγγελος της έκφρασης θεωριών πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Gräfenberg θεωρείται γενικά εκείνος που ανακάλυψε και ονόμασε την περιοχή αυτή “σημείο G”, με το άρθρο του “Female Ejaculation: a case study” που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sex Research το 1981.

  Το όνομα του σημείου G και η ανατομική του περιοχή έγιναν πολύ πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό έναν χρόνο αργότερα, το 1982, με το βιβλίο The G Spot and Other Recent Discoveries About Human Sexuality από τις Alice Kahn Ladas και Beverly Whipple.

  Γνωρίζετε ότι:

  • 350 γυναίκες στις HΠΑ και στον Καναδά απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Το 82% ανέφερε πως η περιοχή γύρω από το σημείο G ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη και πως μερικές φορές εκσπερμάτιζαν κατά τη διάρκεια του οργασμού. Αυτό το ποσοστό εκσπερμάτισης ήταν πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ανέφεραν κάποια επιπλέον ευαισθησία στην περιοχή του σημείου G.

  Κοινοποίηση του άρθρου