Το Μεγάλο Τείχος των Αιδοίων

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα γυναικεία γεννητικά όργανα πάντοτε αποτελούσαν σημείο ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια προβάλλονται ιδιαίτερα, ωστόσο έχουν υπάρξει και πηγή σύγχυσης. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Τζέιμι Μακάρτνεϊ καταπιάστηκε με αυτό το λεπτό θέμα και δημιούργησε ένα μνημειώδες επιτοίχιο γλυπτό, το οποίο πραγματεύεται το πιο προσωπικό μέρος του γυναικείου σώματος. Το έργο με τίτλο «Το Μεγάλο Τείχος των Αιδοίων» ξεκίνησε περίπου πριν από πέντε χρόνια και έχει πυροδοτήσει μια παγκόσμια, θετική ανταπόκριση από γυναίκες απ’όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν εθελοντικά προκειμένου να φτιάξουν το εκμαγείο τους κι έτσι να συμμετάσχουν στο project.

  Το έργο του συνίσταται σε μια εγκατάσταση δέκα πλαισίων που εκτείνονται σε μήκος εννέα μέτρων, και περιλαμβάνει τετρακόσια μοναδικά γύψινα εκμαγεία αιδοίων. Πρόθεση του καλλιτέχνη ήταν να καταστήσει αυτό το έργο όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο. Οι γυναίκες που συμμετείχαν είναι μεταξύ 18 και 76 ετών. Τα εκμαγεία που εκτίθενται ανήκουν σε μητέρες και κόρες, δίδυμες, διεμφυλικούς άνδρες και γυναίκες, σε μια γυναίκα πριν και μετά τον τοκετό και σε μια άλλη προτού προχωρήσει σε αιδοιοπλαστική.

  Το θέαμα δεν είναι καθόλου άσεμνο. Δεν απευθύνεται μόνο στις αισθήσεις, αλλά έχει και κοινωνικό προσανατολισμό, καθώς ο Μακάρτνεϊ θέλει να κάνει τους θεατές του να σταματήσουν, να κοιτάξουν, να ακούσουν. Το έργο του τραβάει τα βλέμματα, χρησιμοποιεί το χιούμορ και το θέαμα, ενώ παράλληλα διαφωτίζει το κοινό για το πώς φαίνονται οι γυναίκες «εκεί κάτω«. Το έργο του έχει χαρακτηριστεί ως «οι Μονόλογοι του Αιδοίου στη γλυπτική» και στόχος του είναι να αλλάξει τη ζωή των γυναικών για πάντα.

  «Πολλές γυναίκες νοιώθουν άβολα με τα γεννητικά τους όργανα και είχα την ευκαιρία να μπορέσω να αλλάξω αυτό το συναίσθημα».

  Υπάρχουν τόσα διαφορετικά αιδοία και χείλη όσο και πρόσωπα – γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, ειδικά για τις γυναίκες. Ο Μακάρτνεϊ ελπίζει πως αυτό το γλυπτό θα βοηθήσει να μειωθεί το άγχος και η πρόσφατη τεράστια αύξηση στις περιπτώσεις αισθητικής χειρουργικής επέμβασης για το αιδοίο. Η τάση δημιουργίας του ‘τέλειου’ αιδοίου είναι ανησυχητική και ουσιαστικά πρόκειται για συναινετικό γυναικείο ακρωτηριασμό, που δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

  To Μεγάλο Τείχος των Αιδοίων είναι συναρπαστικό και αποκαλυπτικό, αλλά δεν είναι πορνογραφία, ούτε ερωτική τέχνη. Δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλική διέγερση. Ο Μακάρτνεϊ πέτυχε να αλλάξει κάτι σεξουαλικό σε κάτι μη σεξουαλικό. Ο θεατής δε νοιώθει ντροπή – αντιθέτως, νοιώθει δέος και έκπληξη μπροστά σε αυτή την έκφραση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

  Τα κοινωνικά εμπόδια ξεπερνιούνται μέσα από την τέχνη, καθώς η γλώσσα της είναι οπτική, και επομένως παγκόσμια. Το παλιό ρητό πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις ισχύει. Ασχέτως της γλώσσας που μιλά ο θεατής, μπορεί να αφομοιώσει την πληροφορία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, προτού στρέψει αλλού το βλέμμα. Στην πολιτική, οι συζητήσεις και οι απόπειρες πειθούς συχνά φτάνουν σε αδιέξοδο – αν ο συνομιλητής μας δε συμφωνεί, μπορεί να απεμπλακεί από τη συζήτηση αρκετά νωρίς. Ο τίτλος To Μεγάλο Τείχος των Αιδοίων είναι σκοπίμως παιχνιδιάρης και προκαλεί το ενδιαφέρον. Προσελκύει τον θεατή χωρίς να τον αποθαρρύνει.

  H κοινωνία μας πρέπει πλέον να ωριμάσει πάνω σε αυτά  τα θέματα και πιστεύω πως η τέχνη μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. – Τζέιμι Μακάρτνεϊ

  Δείτε Περισσότερα: greatwallofvagina.co.uk

  Κοινοποίηση του άρθρου

  Πρόσφατα Άρθρα