Ο Δρ. Νίκος Ναούμ, χειρουργός – γυναικολόγος μας εξηγεί περισσότερα
«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» και αποτελεί τη βασική αρχή της ιατρικής, μας λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Νίκος Ναούμ, χειρουργός – γυναικολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας επανορθωτικής γυναικολογίας και συνεχίζει: «Όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί κάποια γυναικολογική πάθηση, τόσο γρηγορότερα και ευκολότερα θα αντιμετωπιστεί. Είναι ένα «δώρο» που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της και που δεν θα πρέπει να αμελεί, ακόμη κι όταν δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένες ενοχλήσεις ή συμπτώματα».
Το YOU Weekly μίλησε μαζί του και του ζήτησε να μας αναφέρει όλες τις ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται μια γυναίκα αλλά και τη σημαντικότητά τους για την υγεία αλλά και τη γονιμότητά της. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που πολλές γυναίκες δεν εμφανίζουν πάντα κάποιο σύμπτωμα και η διάγνωση συχνά τίθεται μόνο εργαστηριακά ή κλινικά από τη γυναικολογική εξέταση.
Ετήσιος προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος: Τι περιλαμβάνει & σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει;
Οι ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και δεν πρέπει να παραλείπονται ή να αμελούνται κάθε χρόνο. Ο συγκεκριμένος έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν τις παρακάτω.
Γυναικολογική κλινική εξέταση
Πραγματοποιείται εξωτερική και εσωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων, μήτρας και ωοθηκών, ώστε να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις, όπως: φλεγμονές, λοιμώξεις και γυναικολογικοί όγκοι.
Τεστ ΠΑΠ
Το τεστ ΠΑΠ διεξάγεται προκειμένου να εντοπιστούν αλλοιώσεις στα κύτταρα που όμως δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία. Η λήψη γίνεται από την εξωτερική επιφάνεια αλλά και από το εσωτερικό του τραχήλου, τα οποία στέλνονται για εξέταση σε ειδικό γιατρό κυτταρολόγο.
Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών
Με το γυναικολογικό υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενη παθολογία της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών, όπως για παράδειγμα κύστες των ωοθηκών και ινομυώματα.
Κλινική εξέταση μαστού
Η ψηλάφηση των μαστών γίνεται με σκοπό να βρεθούν πιθανά μορφώματα στο μαστό. Αν μία γυναίκα είναι μικρότερη από 40 ετών, τότε γίνεται ψηλάφηση, ενώ αργότερα γίνεται υπέρηχος μαστών και μαστογραφία.
Πηγή: Υouweekly