Αιδοιοπλαστική: η επέμβαση που ενδόμυχα όλες οι γυναίκες επιθυμούν

Πολλές γυναίκες θα ήθελαν μια καλύτερη εμφάνιση στο αιδοίο τους. Είτε γιατί γυμνάζονται είτε γιατί θέλουν να δείχνουν νεότερες είτε για να τονωθεί η σεξουαλική τους αυτοπεποίθηση. Κάποιες όμως διστάζουν να προχωρήσουν στην επέμβαση. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο ή σύνθετο. Κι όμως, η επέμβαση είναι πιο εύκολη απ’ ότι φαντάζεσαι. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, όταν δεν γίνεται από την κατάλληλη ειδικότητα. Ρωτήσαμε τον Δρ. Ναούμ, Eιδικό στην Κοσμητική κι Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής & Επανορθωτικής Γυναικολογίας, και μας έδωσε όλες τις απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις που κάθε γυναίκα θα ήθελε να του κάνει για την Αιδοιοπλαστική.

Κύριε Ναούμ, η Αιδοιοπλαστική είναι μια επέμβαση που έχει τα τελευταία χρόνια σημειώσει αύξηση.Θέλετε να μας εξηγήσετε το γιατί.

Θα πρέπει να σας πω ότι η Αιδοιοπλαστική είναι μια επέμβαση ιδιαίτερα διαδεδομένη τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα  τα τελευταία 8-9 χρόνια. Εκατοντάδες  γυναίκες έχουν προβεί σε επεμβάσεις Κοσμητικής Επανορθωτικής Γυναικολογίας και στην Ελλάδα, γεγονός που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας, όταν πρωτοπαρουσιάσαμε τις επεμβάσεις στο ελληνικό κοινό.

Και ποιος είναι ο λόγος αύξησης της ζήτησης;

Όσο περνούν τα χρόνια, οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με την εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων. Αυτό αποδεικνύεται και από τον όλο και αυξανόμενο αριθμό γυναικών που επιλέγουν την αποτρίχωση στην περιοχή του αιδοίου, πράγμα που αποδεικνύει την επιθυμία για πιο αρμονική εμφάνιση στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Μη ξεχνάμε ότι η περιοχή του αιδοίου είναι μια ερωτογενής ζώνη αλληλένδετη με τη σεξουαλικότητα. Επίσης, όλο και περισσότερες γυναίκες γυμνάζονται και επιθυμούν μια fitness εμφάνιση με ρούχα κολλητά στο σώμα τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Αιδοιοπλαστική είναι μια επέμβαση που όλες – ή τουλάχιστον οι περισσότερες γυναίκες- θα χρειαστούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Γιατί το λέτε αυτό;

Καταρχάς, υπάρχει η ομάδα των γυναικών που έχουν ανομοιομορφίες στην περιοχή του αιδοίου που είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι νομίζουμε. Μεγαλύτερα ή υπερτροφικά ή ασύμμετρα εσωτερικά χείλη του αιδοίου για παράδειγμα, που δίνουν μια αντιαισθητική εικόνα. Αυτές οι γυναίκες γεννιούνται έτσι, όπως κάποιος πχ. μπορεί να γεννηθεί με μια γαμψή μύτη. Αυτή η δυσμορφία όμως μπορεί να τους δημιουργήσει  αρκετή ανασφάλεια για το σώμα τους. Κι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και σε ένα έφηβο κορίτσι ή μια νεαρή  γυναίκα. Κάτι που σίγουρα δυσκολεύει τη σεξουαλική τους έκφραση, παρόλο που είναι ένα πρόβλημα που με την Αιδοιοπλαστική λύνεται εύκολα. Άλλη κατηγορία είναι οι γυναίκες που η εμφάνιση του αιδοίου τους πλήττεται από χαλάρωση λόγω των φυσιολογικών τοκετών ή την απώλεια βάρους. Τέλος, όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την αλλοίωση της εικόνας του αιδοίου λόγω της εμμηνόπαυσης και της πτώσης των ορμονών αλλά και λόγω γήρανσης.

 

Επομένως, μας λέτε ότι οι γυναίκες σε όλες τις ηλικίες μπορεί να χρειαστούν Αιδοιοπλαστική;

Ακριβώς. Φυσικά, κάποιες μπορεί να μην χρειάζονται ή να μην χρειαστούν ποτέ. Μια γυναίκα όμως, ακόμα και με ένα καλοσχηματισμένο αιδοίο, αργά ή γρήγορα θα υποστεί τη φθορά της γήρανσης.

 Η  εικόνα του αιδοίου μπορεί να αποκαλύψει και την ηλικία;

Ναι, ισχύει αυτό. Είναι φυσιολογικό σημάδι γήρανσης. Φυσικά, κάποιες γυναίκες μπορεί να μην τις πειράζει αυτό. Όμως, οι περισσότερες γυναίκες σήμερα προσέχουν την εμφάνισή τους, δείχνουν νεότερες, είναι ενεργές σεξουαλικά και μπορεί να ενδιαφέρονται και για την εμφάνιση του αιδοίου τους. Πράγμα, που όπως έχουμε δει, τονώνει τη σεξουαλική τους αυτοπεποίθηση.

 

Μια επέμβαση στην ευαίσθητη περιοχή , δίνει την εντύπωση ότι είναι κάτι σύνθετο και δύσκολο; Πώς ακριβώς γίνεται η Αιδοιοπλαστική;

Ο γιατρός προχωρά στη μείωση του όγκου των χειλέων, ώστε να επιτευχθεί συμμετρία μεταξύ μικρών και μεγάλων χειλέων. Παράλληλα, στόχος είναι να αποκατασταθεί το περίγραμμα των χειλέων και να αποκτήσουν ένα πιο φωτεινό και υγιές χρώμα. Ακούγεται εύκολο. Και είναι εύκολο. Όμως, χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση για να μην υπάρξουν δυσάρεστες επιπλοκές. Κι αυτό γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με τον οργασμό και τη διέγερση, η κλειτορίδα και η ουρήθρα. Κάθε παρέμβαση στην περιοχή πρέπει να γίνεται από ειδικό που ξέρει καλά την ανατομία της περιοχής. Αυτός είναι κι ο λόγος που μια γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο χειρουργό με άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και εμπειρία σε τέτοιες επεμβάσεις .

Υπάρχουν εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται;

Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα μου κι εγώ, έχουμε αναπτύξει την τεχνική onecut. Πρόκειται για μια ειδική χειρουργική τεχνική, η οποία – με μια μόνο τομή – αποκαθιστά την εικόνα και λειτουργικότητα του αιδοίου, συμβάλλοντας στην αναδιαμόρφωση των ανεπιθύμητων δυσμορφιών απολύτως ανώδυνα και χωρίς σημάδια. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε ειδικό χώρο εντός της κλινικής και διαρκεί 1 με 2 ώρες. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει αποκτήσει πολλές θετικές κριτικές από δεκάδες ασθενείς μας που είδαν την εικόνα τους να αλλάζει άμεσα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Η Αιδοιοπλαστική είναι μια ασφαλής μέθοδος, η οποία δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Ωστόσο, σε περίπτωση που η γυναίκα αισθανθεί πιθανή μικρή ενόχληση στη χειρουργημένη περιοχή, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό, ο οποίος θα της προτείνει τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχει ένα μικρό οίδημα (πρήξιμο) για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, το οποίο υποχωρεί πλήρως, πολύ σύντομα.

Τι πρέπει να προσέξει μια γυναίκα μετά την Αιδοιοπλαστική; Πότε μπορεί να ξεκινήσει να κάνει σεξ;

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση. Την ίδια κιόλας ημέρα, η γυναίκα μπορεί να οδηγήσει ή να κάνει μπάνιο, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της αμέσως την επόμενη ημέρα. Τέλος, ο γιατρός συνιστά αποχή από έντονη φυσική άσκηση για 7-10 ημέρες και παύση των σεξουαλικών επαφών για 20-25 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα;

Ναι, το αποτέλεσμα το οποίο είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή μετά την επέμβαση είναι μόνιμο.

Μπορεί η Αιδοιοπλαστική να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Φυσικά. Η Κλινική μας προσφέρει πλήθος άλλων θεραπειών και επεμβάσεων Αισθητικής Γυναικολογίας, που στοχεύουν στην ανανέωση και ομορφιά της ευαίσθητης περιοχής. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κάθε γυναίκας, η Αιδοιοπλαστική μπορεί συνδυαστεί με θεραπείες, όπως είναι η Κολποπλαστική, η Ανάπλαση Μεγάλων Χειλέων με μεταφορά λίπους ή υαλουρονικού οξέος, η διεύρυνση G-Spot, η πλαστική κλειτορίδας ή η λεύκανση της γεννητικής περιοχής.