Όταν διαταράσσονται ή πέφτουν οι γυναικείες ορμόνες, μειώνεται η ενυδάτωση στην περιοχή του κόλπου της γυναίκας και οι μύες χαλαρώνουν. Οπότε ο κόλπος παύει να είναι αισθαντικός και φιλικός στη συνουσία. Λόγω της μη ελαστικότητας και της έντονης ξηρότητας, το σεξ μπορεί να γίνει από ενοχλητικό ως επώδυνο. Ποιες είναι οι νέες θεραπείες και πώς γίνονται μας εξηγεί ο Δρ. Ναούμ, Eιδικός στην Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας.

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του πέρας της ηλικίας και της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση δεν είναι η μόνη κατάσταση που προκαλεί μείωση της παραγωγής οιστρογόνων.

Η γέννηση ενός παιδιού ή ο θηλασμός, αλλά και ιατρικές καταστάσεις όπως η αφαίρεση μήτρας ή ωοθηκών και ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ορμονοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία και φάρμακα όπως τα αντισταμινικά μπορεί να οδηγήσουν και γυναίκες νεότερης ηλικίας, να έρθουν αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα, εξηγεί ο Δρ. Ναούμ, Eιδικός στην Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας.

Συνήθως οι γυναίκες καταφεύγουν για τη λύση αυτού του προβλήματος στα κολπικά λιπαντικά, στις κολπικές ορμονοθεραπείες και στις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης με χάπια από το στόμα ή με φυσικές ορμόνες.

Τις ορμονοθεραπείες ωστόσο τις φοβούνται αρκετές γυναίκες ακόμα και οι γιατροί δεν τις συστήνουν, αφού συνδέονται σε κάποιο μικρό ποσοστό με γυναικολογικούς καρκίνους.

Οι γυναίκες δεν είναι ωστόσο καλά ενημερωμένες για τις νέες μη επεμβατικές τοπικές θεραπείες για την αναζωογόνηση του κόλπου με υαλουρονικό οξύ που είναι απόλυτα αποτελεσματικές και ασφαλείς, εξηγεί ο Δρ. Ναούμ.

Η ενέσιμη τοποθέτηση υαλουρονικού οξέος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια ως λύση στο πρόβλημα κολπικής ξηρότητας και όχι μόνο.

Πρόκειται για εξειδικευμένο υαλουρονικό οξύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται στο πρόσωπο ειδικά σχεδιασμένο για γυναικολογική χρήση, σε ενέσιμη μορφή και φέρει το σήμα CE σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν τρεις τρόποι που το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πώς εφαρμόζονται οι 3 θεραπείες ενέσιμου υαλουρονικού οξέως γυναικολογικής χρήσης και πώς βελτιώνουν τη σεξουαλικής ζωή της γυναίκας

Η πρώτη εκδοχή  εφαρμόζεται για να θεραπεύσει με τοπική ενέσιμη έγχυση την ατροφία του κόλπου που προκαλεί ξηρότητα, κνησμό, δυσπαρευνία, αυξημένη πιθανότητα κολπίτιδας και ουρολοιμώξεις. Έτσι το περιβάλλον του κόλπου αναζωογονείται και η γυναίκα μπορεί να απολαύσει και πάλι το σεξ.

Η δεύτερη εκδοχή  υαλουρονικού οξέος εξασφαλίζει αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, δίνοντας όγκο στα μεγάλα χείλη που μπορεί να έχουν χαλάρωση από τοκετό ή μεγάλη απώλεια βάρους) ή άνισο μέγεθος λόγω ανατομίας. Η βελτίωση της εμφάνισης της περιοχής τονώνει σίγουρα  τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση της γυναίκας.

Η τρίτη εκδοχή αφορά  στοχευμένη έκχυση με το ειδικό υαλουρονικό οξύ στο σημείο G του κόλπου, με στόχο να διευκολύνει και να ενισχύσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η αύξηση της ευχαρίστησης επιτυγχάνεται μέσω εγχύσεων υαλουρονικού οξέος στο “σημείο G”, ώστε να διογκωθεί η περιοχή αυξάνοντας την αιμάτωση με  αποτέλεσμα την πιο έντονη διέγερσή της και την πιο εύκολη επίτευξη οργασμού.

Συνδυάζονται οι τρεις θεραπείες;

Ο Δρ. Ναούμ εξηγεί ότι οι τρεις αυτές θεραπείες μπορεί να εφαρμοστούν μεμονωμένα αλλά και συνδυαστικά. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, και η διαδικασία είναι απλή και ασφαλής.

Γίνεται με τοπική αναισθησία (με κρέμα) λίγη ώρα πριν γίνει η έγχυση του υαλουρονικού και είναι πρακτικά ανώδυνη. Το αποτέλεσμα διαρκεί για 6 μήνες και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία περίπου 2 φορές τον χρόνο.

Source: womanidol.com