Δημόσια επιστολή για τις πιστοποιήσεις  διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων όπως η αιδοιοπλαστική.

Αγαπητές κυρίες,

Με αφορμή την γνωστοποίηση ενός περιστατικού στο οποίο ασθενής εμπιστεύθηκε γυναικολόγο για επέμβαση αιδοιοπλαστικής  και όπως έγινε ευρύτερα γνωστό, κατέληξε να μεταγγιστεί με 4 μονάδες αίματος σε μια επέμβαση διάρκειας 4 ωρών (!) προκειμένου να βγει σώα από την χειρουργική αίθουσα, θα ήθελα να τοποθετηθώ εκφράζοντας την συσσωρευμένη μου αγανάκτηση από τέτοιου είδους αποτελέσματα στην Αισθητική Κοσμετολογία.

Γεγονός πρωτόγνωρο στα ιατρικά δεδομένα της χώρας μας, να κινδυνεύσει κυριολεκτικά η ζωή μιας νέας γυναίκας στα χέρια ενός ανεκπαίδευτου και αδαούς χειρουργού γυναικολόγου, που στο βωμό του χρήματος ανέλαβε να φέρει σε πέρας, ένα χειρουργείο που υπό άλλες συνθήκες στα χέρια ενός απόλυτα εξειδικευμένου γιατρού θα αποτελούσε επέμβαση   ρουτίνας και τελικά  αποτέλεσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός.

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε συνεντεύξεις μου στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος των επεμβάσεων που αναλαμβάνουμε αποτελούν διορθωτικές επεμβάσεις αιδοιοπλαστικής από άλλους συναδέλφους, που δεν κατάφεραν να υπηρετήσουν λόγω απειρίας, τις προσδοκίες του αποτελέσματος που επιθυμούσε η ασθενής. Μέχρι εδώ όλα καλά, με σαφή και μεγαλύτερη ευθύνη της ασθενούς που επέλεξε γιατρό μόνο βάση της αμοιβής του  και όχι βάση της αποδεδειγμένης εμπειρίας του.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή στα δικά μου αυτιά που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο εξειδικευμένο αντικείμενο αποκλειστικά τα τελευταία 10 χρόνια, η έκβαση της συγκεκριμένης επέμβασης αποτελεί την θρυαλλίδα που ξεχείλισε το ποτήρι…  Πως είναι δυνατόν να προχωράς σε μια τόσο ευαίσθητη επέμβαση εμπιστευόμενος μόνο και μόνο τα λόγια και τις διαβεβαιώσεις του εκάστοτε ιατρού, που σε πολλές περιπτώσεις δεν κατέχει ακόμη  την γυναικεία ανατομία στο συγκεκριμένο σημείο.

Η κοσμητική γυναικολογία έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τον πλέον αναπτυσσόμενο τομέα επεμβάσεων σε όλο τον Δυτικό Κόσμο. Αυτό προφανώς αποτέλεσε και το κίνητρο να εμπλακούν χειρουργικά και γιατροί με ελλιπείς γνώσεις και εμπειρίες. Όμως πέραν των χειρουργικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων απαιτείται και η επίδειξη στην ασθενή και όλων των πιστοποιήσεων που κατέχει ο εκάστοτε γιατρός. Και δεν αναφέρομαι σε τίτλους τιμής παρά σε πραγματικούς πιστοποιημένους τίτλους που προέρχονται από τις πολύμηνες και διαρκείς εκπαιδεύσεις σε  πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Αναφέρομαι σε δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια με την συμμετοχή των κορυφαίων εξειδικευμένων γιατρών στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πιστοποιήσεις επίσης αποτελούν οι τίτλοι συμμετοχής σε παγκοσμίου εμβέλειας Ενώσεις Ιατρών όπως είναι η  European Society of Aesthetic Gynecology | ESAG που αριθμεί χιλιάδες μέλη που ενημερώνονται και εκπαιδεύονται σε ετήσια βάση, η American AESTHETIC ASSOCIATION με τακτικά παγκόσμια συνέδρια όλο το χρόνο, την ISCG International  Society of Cosmetic Gynecologists με άπειρα workshops και Hands on Practices το χρόνο.

Άρα απευθυνόμενος σε όλες τις κυρίες που επιθυμούν να αλλάξουν την εμφάνιση της γενετικής τους περιοχής πρώτα και κυρίως  για τον εαυτό τους για να αισθανθούν καλύτερα με το σώμα τους, χωρίς ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους, η επιστημονική μου άποψη αλλά και η συσσωρευμένη εμπειρία τόσων ετών αποκλειστικής ενασχόλησης με το  συγκεκριμένο αντικείμενο της Επανορθωτικής και Κοσμητικής Γυναικολογίας, είναι να διεξάγετε εμπεριστατωμένη έρευνα πριν καταλήξετε που θα εμπιστευθείτε χειρουργό και να ζητάτε να δείτε τις πιστοποιήσεις του, τις μελέτες του και φυσικά τα δικά αποκλειστικά αποτελέσματα. Οι τιμές (και μόνο) συνήθως αποτελούν το δόλωμα για να εμπλακείτε σε μια περιπέτεια που δεν γνωρίζετε την έκβασή της.

Με εκτίμηση,

Δρ Νίκος Ναούμ

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοσμητικής & Επανορθωτικής Γυναικολογίας