Οι νέες θεραπείες με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για την αναζωογόνηση του κόλπου που κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει.

O κόλπος της γυναίκας είναι ένα μυϊκό και βλεννογονικό σύστημα και οι γυναικείες ορμόνες στο σώμα της λειτουργούν σαν τροφή για την περιοχή, διατηρώντας την ελαστική και υγρή.  Όταν πέφτουν τα οιστρογόνα κυρίως λόγω της εμμηνόπαυσης διαταράσσεται αυτό το σύστημα και παρουσιάζονται προβλήματα όπως η ατροφία κόλπου και η κολπική ξηρότητα. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση δεν είναι η μόνη κατάσταση που προκαλεί μείωση της παραγωγής οιστρογόνων. Η γέννηση παιδιού ή ο θηλασμός, αλλά και ιατρικές καταστάσεις όπως η αφαίρεση μήτρας ή ωοθηκών και ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο όπως η ορμονοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία αλλά και φάρμακα όπως τα αντισταμινικά μπορεί να οδηγήσουν και γυναίκες νεότερης ηλικίας να έρθουν αντιμέτωπες με αυτά τα προβλήματα εξηγεί ο ο Δρ. Ναούμ, Eιδικός στην  Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητικής& Επανορθωτικής Γυναικολογίας, δίνοντας όλες τις πληροφορίες για τις νέες θεραπείες για τις οποίες πρέπει να είναι ενήμερες όλες οι γυναίκες.

Εξηγήστε μας με απλά λόγια γιατί ο κόλπος παύει να είναι φιλικός για σεξ, όταν πέφτουν τα οιστρογόνα της γυναίκας;

Όταν διαταράσσονται ή πέφτουν οι γυναικείες ορμόνες, μειώνεται η ενυδάτωση στην περιοχή του κόλπου και οι μύες χαλαρώνουν, οπότε ο κόλπος όχι μόνο παύει να είναι αισθαντικός αλλά και δεν είναι καθόλου φιλικός για τη συνουσία.

Λόγω της μη ελαστικότητας και της ξηρότητας, το σεξ μπορεί να γίνει από ενοχλητικό ως επώδυνο. Να προκύψει δηλαδή η λεγόμενη δυσπαρευνία. Είναι κάτι που όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καθώς μεγαλώνουν, αν δεν κινηθούν προληπτικά και θεραπευτικά, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργές. Ωστόσο θα έλεγα ότι δεν είναι καλά ενημερωμένες για τις θεραπείες που υπάρχουν.

Για ποιες επιλογές είναι ενημερωμένες περισσότερο και για ποιες λιγότερο;

Οι γυναίκες είναι ενημερωμένες για τα κολπικά λιπαντικά, τις κολπικές ορμονοθεραπείες και τις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης με χάπια από το στόμα ή με φυσικές ορμόνες. Συνήθως καταφεύγουν στη λύση των λιπαντικών, γιατί τις ορμονοθεραπείες τις φοβούνται -σε κάποιες γυναίκες ακόμα και οι γιατροί δεν τις συστήνουν- αφού συνδέονται σε κάποιο μικρό ποσοστό με γυναικολογικούς καρκίνους.

Δεν είναι ωστόσο καλά ενημερωμένες για τις νέες μη επεμβατικές τοπικές θεραπείες για την αναζωογόνηση του κόλπου με υαλουρονικό οξύ που είναι απόλυτα αποτελεσματικές και ασφαλείς. Η ενέσιμη τοποθέτηση υαλουρονικού οξέος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια ως λύση στο πρόβλημα κολπικής ξηρότητας και όχι μόνο.

Πρόκειται για εξειδικευμένο υαλουρονικό οξύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται στο πρόσωπο;

Το 2014 κυκλοφόρησε, ειδικά σχεδιασμένο για γυναικολογική χρήση, ενέσιμο υαλουρονικό οξύ.

Περιλαμβάνει σταθεροποιημένο υαλουρονικό και το αντιοξειδωτικό μανιτόλη (βρίσκεται στην φύση σε προϊόντα όπως οι ελιές, τα βατόμουρα, το σέλινο), συνδυασμός που ελαττώνει την πιθανότητα οιδήματος και ερυθήματος από την ένεση. Το εξειδικευμένο υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: Η πρώτη μορφή είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για να θεραπεύει την ατροφία του κόλπου που προκαλεί ξηρότητα, κνησμό, δυσπαρευνία, αυξημένη πιθανότητα κολπίτιδας και ουρολοίμωξης. Η δεύτερη μορφή υαλουρονικού οξέος διορθώνει την εμφάνιση των μεγάλων χειλέων που μπορεί να έχουν χαλάρωση, χαλάρωση (από τοκετό, μεγάλη απώλεια βάρους),ατροφία (λόγω εμμηνόπαυσης), άνισο μέγεθος (λόγω ανατομίας).

Είναι εύκολη και ασφαλής διαδικασία;

Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, απλή και ασφαλής διαδικασία. Γίνεται με τοπική αναισθησία (με κρέμα) λίγη ώρα πριν γίνει η τοποθέτηση του υαλουρονικού και είναι πρακτικά ανώδυνη. Διαρκεί λίγα λεπτά και η γυναίκα επιστρέφει στις καθημερινές συνήθειες άμεσα.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα για την ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη έκχυση με αυτό το ειδικό υαλουρονικό οξύ στο σημείο G του κόλπου, με στόχο να διευκολύνει και να ενισχύσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η αύξηση της ευχαρίστησης επιτυγχάνεται μέσω εγχύσεων υαλουρονικού οξέος στο “σημείο G”, ώστε να διογκώσουμε την περιοχή, αυξάνοντας την αιμάτωση και ως αποτέλεσμα να έχουμε την διέγερσή της.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα των θεραπειών με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ στον γυναικείο κόλπο;

Τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 12 μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω.