Τα συχνά προβλήματα του γυναικείου κόλπου που μπορεί να αντιμετωπίζει η γυναίκα, τα αίτια και οι λύσεις τους.

Ο γυναικείος κόλπος είναι ένα σημαντικό μέρος του σώματος με πολλαπλές λειτουργίες, όπως η σεξουαλική απόλαυση, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η ανοσοποιητική άμυνα κ.α. Παρόλα αυτά, ο γυναικείος κόλπος είναι επιρρεπής σε διάφορα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και ανησυχία. Από πόνο μέχρι χαλάρωση, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής αλλά και τη σεξουαλική απόλαυση των γυναικών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πέντε από τα πιο κοινά προβλήματα του γυναικείου κόλπου, αναδεικνύοντας τα αίτια τους και προσφέροντας συμβουλές για τη διαχείρισή τους.

Τα συνηθισμένα προβλήματα του γυναικείου κόλπου

Τα προβλήματα του γυναικείου κόλπου μπορεί να είναι ποικίλα και να προκαλούν διάφορες δυσκολίες στις γυναίκες. Παρακάτω αναφέρονται πέντε κοινά προβλήματα του γυναικείου κόλπου.

Ο κολπικός κνησμός προκαλεί δυσφορία και θεωρείται πρόβλημα μόνο όταν επιμένει, είναι σοβαρός, υποτροπιάζει ή συνοδεύεται από έκκριμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι κολπίτιδες, οι ψυχολογικοί παράγοντες, τα χημικά ερεθιστικά, η εμμηνόπαυση, οι δερματικές ασθένειες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα ακατάλληλα ρούχα και εσώρουχα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

Οι λοιμώξεις του γυναικείου κόλπου είναι συχνά προκλήσεις που οφείλονται σε μικροοργανισμούς όπως οι μύκητες ή τα βακτηρίδια. Οι παράγοντες όπως η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, οι αλλαγές στη διατροφή, οι ορμονικές αλλαγές και η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση λοιμώξεων.

Κατά τη διάρκεια της συνουσίας, πόνος ή ενόχληση μπορεί να εμφανιστεί στις κολπικές περιοχές μιας γυναίκας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 60% των γυναικών αναφέρουν ήπια ή πιο σοβαρά επεισόδια πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επειδή τα συμπτώματα και οι αιτίες του πόνου μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, είναι πολύ σημαντικό για τη γυναίκαι να μοιραστεί την ανησυχία της αυτή με έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο

Η σεξουαλική ικανοποίηση απαιτεί φυσική διέγερση. Στις περισσότερες γυναίκες που παραπονιούνται για έλλειψη αίσθησης συχνά παρατηρούνται τεντωμένες ή χαλαρές κολπικές δομές της κολπικής κοιλότητας. Αυτό είναι επίσης πολύ συνηθισμένο στις γυναίκες που έχουν γεννήσει κολπικά. Παράγοντες όπως η γενετική και η γήρανση μπορεί επίσης να αποτελέσουν αιτίες για τη μειωμένη αυτή αίσθηση.
Η κολπική χαλάρωση απασχολεί πολλές γυναίκες. Η εμμηνόπαυση καθώς και η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζουν σημαντικά το γυναικείο σώμα. Αποτέλεσμα τους μπορεί να είναι ένας κόλπος λιγότερο σφικτός από ό,τι ήταν πριν από κάποια χρόνια, δημιουργώντας την αίσθηση της «χαλαρότητας».

Η λύση της κολποπλαστικής για τα προβλήματα του γυναικείου κόλπου

Η κολποπλαστική είναι μία επέμβαση που στοχεύει στη σύσφιξη του κόλπου που έχει χαλαρώσει λόγω τοκετών ή φυσιολογικής γήρανσης. Η χειρουργική επέμβαση του κόλπου μπορεί να περιλαμβάνει, τη σύσφιξη του κολπικού πυελικού δαπέδου και την αναδόμηση και ενίσχυση των περιγεννητικών μυών στο εξωτερικό μέρος του κόλπου.

Η κολποπλαστική επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου η χαλάρωση της περιοχής είναι σε προχωρημένο στάδιο και δε διορθώνεται με μη χειρουργικές μεθόδους. Το Vagitense και η κολποπλαστική μπορούν να διορθώσουν τόσο τη χαλάρωση του κόλπου, όσο και την ακράτεια πρώτου βαθμού.

Η επέμβαση γίνεται από τον Δρ. Ναούμ και την ομάδα του στην εξειδικευμένη κλινική μας. Μόνο ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Γυναικολόγος στην Αισθητική Γυναικολογία μπορεί να εφαρμόζει αποτελεσματικά και με ασφάλεια την κολποπλαστική. Κατά την επέμβαση, χρησιμοποιείται είτε τοπική αναισθησία είτε μέθη.

Επικοινωνήστε με τον Δρ. Ναούμ για να προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού!