60% των γυναικών αναφέρουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και οι τρόποι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Η σεξουαλική επαφή για τις γυναίκες δεν είναι πάντα ευχάριστη. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθάνονται πόνο στον κόλπο τους κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό μάλιστα δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι γυναίκες φοβούνται να κάνουν σεξ, με αποτέλεσμα να απέχουν και να κινδυνεύει και η ακεραιότητα της σχέσης τους. Παρόλο που οι 3 στις 4 γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» για πολύ κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες, το 60% των γυναικών έχουν αναφέρει ότι νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Για κάποιες από αυτές το πρόβλημα είναι προσωρινό, για άλλες όμως εμφανίζεται συχνά, με αποτέλεσμα να διαταράσσει την ισορροπία στη σχέση τους αλλά και την συνολική οπτική που έχουν γύρω από τη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε πολλούς, διαφορετικούς λόγους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα στο σεξ οφείλεται στην κολπική ξηρότητα. Η εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας μεταφράζεται ως πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων. Είναι μια κατάσταση που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ορμονικών αλλαγών, όπως στην εγκυμοσύνη, στον θηλασμό, την εμμηνόπαυση, αλλά και σε περιπτώσεις που οι γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά. Ο πόνος μπορεί ακόμα να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το αυξημένο στρες, το άγχος και η άγνοια γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να κάνουν δυσάρεστη την αίσθηση που έχει μια γυναίκα στο σεξ είναι κάποια φλεγμονή, γυναικολογικές παθήσεις, κολεοσπασμός, αλλά ακόμη και κάποιος τραυματισμός.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή;

Ένα εύκολο αλλά πολύ βασικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η επικοινωνία και η κατανόηση. Εάν θέλετε να ξεπεράσετε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση με σοβαρότητα και σεβασμό, πριν από οποιοδήποτε άλλο βήμα, οφείλετε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Αισθανθείτε άνετα να επικοινωνήσετε το πρόβλημα μαζί του και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Είτε βρίσκεστε όμως σε αυτήν τη φάση είτε όχι, το σημαντικότερο όλων, είναι να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού γιατρού. Η σεξουαλική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια προσοχή. Μην κρύβετε τα προβλήματα της σεξουαλικής σας υγείας κάτω από το χαλί και μην αφήνετε τον πόνο να σας καταβάλλει και να σας κρατά μακριά από ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή. Μπορείτε λοιπόν να επισκεφθείτε τον ειδικό γυναικολόγο που εμπιστεύεστε και να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του ώστε να σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

Θεραπείες – λύσεις για τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Κάθε περίπτωση, όπως και κάθε γυναίκα, είναι διαφορετική. Δεν είναι απαραίτητο ότι αν αισθάνεστε πόνο στο σεξ θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε κάποια επίπονη διαδικασία, ή μακροχρόνια θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να χορηγηθεί απλώς μια φαρμακευτική αγωγή. Σε κάποιες άλλες όμως, στον Δρ. Ναούμ μπορείτε να βρείτε τις πιο σύγχρονες, αποτελεσματικές και ανώδυνες θεραπείες για να ξαναβρείτε τη χαμένη σας σεξουαλική διάθεση. Οι θεραπείες που συνήθως προτείνονται στην κλινική του Δρ. Ναούμ, για την αντιμετώπιση του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, ανάλογα βέβαια και με την περίπτωση, είναι οι Vagitense και ThermiVa. Η μέθοδος Vagitense είναι η τελευταία λέξη της επιστήμης για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου. Αν παρατηρείτε χαλάρωση στον κόλπο σας είτε μετά τον φυσιολογικό τοκετό είτε λόγω της εμμηνόπαυσης, με την εφαρμογή της μεθόδου Vagitense, κατά την οποία δεν απαιτείται επέμβαση, θα απολαύσετε πραγματικά και μόνιμα αποτελέσματα, ενώ θα μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όσον αφορά στη μέθοδο ThermiVa, είναι μια μη επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία δεν χορηγείται αναισθησία και αντιμετωπίζεται σε βάθος το πρόβλημα της ξηρότητας.

Ακολουθήστε τις συμβουλές για να απολαμβάνετε μια υγιή και ανώδυνη σεξουαλική επαφή

Μην ξεχνάτε ότι τα προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται. Η υγεία και το ευ ζην είναι τα πιο σημαντικά αγαθά στη ζωή και πρέπει να τους δίνετε προτεραιότητα. Με μια επίσκεψη στον Δρ. Ναούμ μπορείτε να αφήσετε πίσω τον πόνο και να ανοίξετε την πόρτα στην απόλαυση και την ευχαρίστηση.