Οι αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση στο γυναικείο σώμα και η αντιμετώπισή τους.
Η εμμηνόπαυση αποτελεί έναν απόλυτα φυσιολογικό σταθμό στη ζωή κάθε γυναίκας, που επέρχεται συνήθως μεταξύ 45-55 ετών και χαρακτηρίζεται από την οριστική διακοπή της περιόδου. Τα συμπτώματά της είναι αρκετά, πολλά εκ των οποίων δυσάρεστα τόσο για την ψυχολογία, όσο και την καθημερινότητα της κάθε γυναίκας.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Άγχος
 • Αλλαγές διάθεσης (πιθανότατα να γίνετε πιο ευερέθιστες ή να μην έχετε όρεξη να κάνετε οτιδήποτε)
 • Αλλαγές στο δέρμα (αύξηση ξηρότητας, λιπαρότητας ή ακόμη και ενήλικη ακμή)
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Ακράτεια ούρων
 • Ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Αδυνάτισμα
 • Πονοκέφαλος ή ημικρανίες
 • Φουντώματα (μικρή αίσθηση ανόδου θερμοκρασίας συνήθως σε πρόσωπο, λαιμό και στήθος)
 • Αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο
 • Δυσκαμψία αρθρώσεων
 • Απώλεια αυτοπεποίθησης
 • Βραδινή εφίδρωση
 • Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
 • Εμβοές
 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού (UTIs), όπως η κυστίτιδα
 • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
 • Ξηρότητα αιδοίου και πόνοι

Τρόποι αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων

Η εμμηνόπαυση δεν πρέπει να στερεί σε καμία γυναίκα την ενεργητικότητα, αλλά και τη δημιουργικότητά της.  Συγκεκριμένες επιπτώσεις μάλιστα επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Ειδικότερα, η κολπική ξηρότητα δεν επιτρέπει τη φυσιολογική ελαστικότητα, γεγονός που επιφέρει πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής. Άμεσο αποτέλεσμα είναι το άγχος και η απογοήτευση που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα σε εμμηνόπαυση και να ελαττώσει κατ’ επέκταση τη λίμπιντό της.

Μεγάλο μέρος των αισθητικών και των λειτουργικών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζονται μέσα από την Επανορθωτική Γυναικολογία.

Επανορθωτική Γυναικολογία και εμμηνόπαυση

Η Επανορθωτική Γυναικολογία έρχεται για να βοηθήσει τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, ώστε να επαναφέρουν πλήρως τη λειτουργικότητα και την εμφάνιση της «ευαίσθητης» περιοχής.

Ανάπλαση κόλπου

Η μέθοδος Vagitense®, που αποτελεί παγκόσμια κατοχυρωμένη θεραπεία του Dr. Ναούμ, έρχεται να βοηθήσει στην επαναφορά ενός χαλαρού κόλπου. Η χαλαρότητα του κόλπου επέρχεται κατά την εμμηνόπαυση λόγω μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Με τη συγκεκριμένη θεραπεία, παράγεται νέο κολλαγόνο από τα κύτταρα του κόλπου και συσφίγγεται μέσω της συστολής των ινών ελαστίνης. Παράλληλα, αποκαθιστά το pH και την εφύγρανση του κόλπου.Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση, χρησιμοποιώντας κλασματικό laser που λειτουργεί με διοξείδιο του άνθρακα.

Ενδοκολπική έγχυση με υαλουρονικό οξύ

Η ξηρότητα του κόλπου είναι βέβαιο πως επέρχεται κατά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με έρευνες, μία στις δύο γυναίκες μετά τα 55 της έτη, υποφέρει από κολπική δυσφορία και ξηρότητα. Μέσω ενδοκολπικής έγχυσης με υαλουρονικό οξύ ενισχύεται και ενυδατώνεται ο κολπικός βλεννογόνος. Ταυτόχρονα, βοηθά και βελτιώνει σημαντικά την ελαστικότητα, κάνοντας πιο άνετη τη σεξουαλική επαφή. Μία θεραπεία που συνδυάζει το υαλουρονικό οξύ με το Laser CO2 (Laser Vaginal  rejuvenation), είναι το Vagi Shot. Μέσω της θεραπείας αυτής αυξάνεται η σεξουαλική διέγερση και αναζωογονείται ο κόλπος.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με πλάσμα

Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται στη γεννητική περιοχή, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ανάπλαση, σύσφιξη και διόρθωση αισθητικών προβλημάτων, καθώς διεγείρει τη φυσική ανάπτυξη των ινοβλαστών, την κυκλοφορία και τους υποστηρικτικούς ιστούς του δέρματος. Η θεραπεία ενδείκνυται για γυναίκες που παρατηρούν λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος, με συνέπειες όπως η κολπική ξηρότητα, η δυσουρία, ο ερεθισμός, ο κνησμός, ο πόνος, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Θεραπεία ThermiVa

Το ThermiVa είναι μια γρήγορη, μη επεμβατική θεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη γενετήσια περιοχή είτε αυτά είναι αισθητικά, είτε αποτελούν επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, όπως η ελαφρά ακράτεια και η ξηρότητα. Ειδικότερα μέσω της συγκεκριμένης θεραπείας παράγονται εκ νέου ίνες κολλαγόνου με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας αυξάνοντας την υγρασία εσωτερικά και εξωτερικά. Εκτός αυτού βελτιώνεται η ακράτεια, αλλά αυξάνεται και η σεξουαλική ικανοποίηση, καθώς αποκτάται αυξημένη ευαισθησία στον κόλπο και πιο συντονισμένες μυϊκές συσπάσεις.

Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες αλλά και για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται κατά την εμμηνόπαυση, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ιατρείο του Γυναικολόγου Δρ. Ναούμ, κλείνοντας το ραντεβού σας εδώ.