Ανατομία αιδοίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η συζήτηση για την ανατομία του αιδοίου, είναι κάτι που αποφεύγεται από πολλές γυναίκες λόγω φόβου, ανασφάλειας και ντροπής. Ως αποτέλεσμα, γυναίκες που έχουν ένα φυσιολογικό αιδοίο περνούν όλη τους τη ζωή πιστεύοντας ότι έχουν κάτι το διαφορετικό και το παράξενο συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε στην ανατομία του αιδοίου αλλά και στις αλλαγές που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποκτήσει την εικόνα που επιθυμεί στη γεννητική της περιοχή.

  Ανατομία αιδοίου: Από ποια μέρη αποτελείται το αιδοίο;

  Παρόλο που η τελική εμφάνιση κάθε αιδοίου είναι μοναδική, όλα τα αιδοία απαρτίζονται από συγκεκριμένα μέρη. Αυτά είναι:

  • Εφήβαιο: Το εφήβαιο ή αλλιώς όρος της Αφροδίτης, είναι ένα τριγωνικό ύψωμα το οποίο ξεκινά από τη βάση της κοιλιάς και καταλήγει στα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Ο σχηματισμός του οφείλεται στη συγκέντρωση υποδόριου λίπους στην περιοχή. Μετά την εφηβεία, στο εφήβαιο αναπτύσσεται τριχοφυΐα η οποία αρχίζει να ελαττώνεται κατά την εμμηνόπαυση.
  • Μεγάλα χείλη: Αποτελούν δύο επιμήκεις δερματικές πτυχές του δέρματος, που ξεκινούν από το εφήβαιο και καταλήγουν στο περίνεο. Εξωτερικά, τα μεγάλα χείλη έχουν πιο σκούρο χρώμα και αναπτύσσουν τριχοφυΐα. Αντιθέτως, η εσωτερική πλευρά τους είναι κόκκινη, υγρή και δεν έχει τρίχες.
  • Μικρά χείλη: Τα μικρά χείλη βρίσκονται εσωτερικά των μεγάλων χειλέων από τα οποία διαχωρίζονται με τη μεσοχειλική αύλακα. Το δέρμα τους έχει λεπτή υφή και δε φέρει τρίχες. Την επιφάνεια των μικρών χειλέων λιπαίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες που συναντώνται στην περιοχή, μέσω της έκκρισης σμήγματος. Τα άνω σκέλη τους ενώνονται στην κλειτορίδα, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό κάλυμμα.
  • Κλειτορίδα: Είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο το οποίο συμμετέχει στη σεξουαλική διέγερση της γυναίκας. Το μήκος του τμήματός της που είναι φανερό είναι περίπου δύο εκατοστά. Το συνολικό της μήκος είναι περίπου έξι εκατοστά, αλλά βρίσκεται κρυμμένο κάτω από το δέρμα. Λίγο πιο κάτω από την κλειτορίδα, βρίσκεται το έξω στόμιο της ουρήθρας, το οποίο αποτελεί μια μικρή οπή από την οποία εξέρχονται τα ούρα από το σώμα.
  • Παρθενικός υμένας: Οριοθετεί το τέλος των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων και την αρχή των εσωτερικών. Πρόκειται για μία λεπτή μεμβράνη, η οποία καλύπτει την είσοδο του κόλπο και σπάει συνήθως κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, όταν το πέος διεισδύει στον κόλπο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο παρθενικός υμένας καλύπτει ολόκληρη την είσοδο του κόλπου. Όταν συμβαίνει αυτό, απαιτείται η χειρουργική διάνοιξή του, μέσω της υμενεοτομής.

  Ποιες θεραπείες/ επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή του αιδοίου;

  Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανατομία ενός αιδοίου, δεν εξυπηρετεί απόλυτα τη γυναίκα. Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν ορισμένα προβλήματα κατά τη σεξουαλική διέγερση, ή γενικότερα κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι σύγχρονες μέθοδοι με τις οποίες αντιμετωπίζονται τα πιο συνήθη ανατομικά προβλήματα ενός αιδοίου, είναι:

  Πλαστική Κλειτορίδας

  Σε μερικές γυναίκες, ο ιστός που καλύπτει την κλειτορίδα, έχει πολύ μεγάλο μέγεθος με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται περίσσιο δέρμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να περιορίσει τη σεξουαλική ευαισθησία της περιοχής ή να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μέσω της πλαστικής της κλειτορίδας, η γυναίκα απαλλάσσεται από το περίσσιο δέρμα, ανανεώνοντας την εικόνα της περιοχής αλλά κυρίως την αισθαντικότητά της.

  Αιδοιοπλαστική

  Η αιδοιοπλαστική είναι μια καινοτόμος επέμβαση της Αισθητικής Γυναικολογίας που στοχεύει στην αισθητική ανανέωση του αιδοίου αλλά και στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της περιοχής. Η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις ανομοιομορφίας, ασυμμετρίας ή υπερτροφίας των εσωτερικών χειλέων. Μέσω της αιδοιοπλαστικής, επιτυγχάνεται η συμμετρία στα μικρά και μεγάλα χείλη, αποκαθίσταται το περίγραμμά τους και αποκτάται ένα φωτεινότερο χρώμα.

  Ανάπλαση μεγάλων χειλέων

  Η ανάπλαση των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, έρχεται να δώσει λύση στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσμορφίες στη συγκεκριμένη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, οι δυσμορφίες μπορεί να αφορούν τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χειλέων αλλά και το μεγάλο μέγεθός τους.

  Ανάπλαση παρθενικού υμένα

  Πολλές γυναίκες στο παρελθόν έχουν αναζητήσει τρόπους για την αποκατάσταση του παρθενικού υμένα. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν και όλοι είναι απολύτως σεβαστοί. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Τα αποτελέσματα που σημειώνει είναι εξαιρετικά, καθώς αναφέρεται ότι η αίσθηση του υμένα δε διαφέρει καθόλου με εκείνη που είχε βιώσει η γυναίκα κατά την πρώτη της σεξουαλική επαφή.

  Ο Δρ. Ναούμ, εξειδικευμένος Γυναικολόγος, έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο της Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα που αφορούν την περιοχή του αιδοίου αλλά και τις θεραπείες αποκατάστασής του.

  • Εφήβαιο
  • Μεγάλα χείλη
  • Μικρά χείλη
  • Κλειτορίδα
  • Παρθενικός υμένας

   

  Η ανατομία του αιδοίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας.

  Ναι, μέσω κάποιων σύγχρονων θεραπειών.

  • Πλαστική κλειτορίδας
  • Αιδοιοπλαστική
  • Ανάπλαση μεγάλων χειλέων
  • Ανάπλαση παρθενικού υμένα

   

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

  για Αθήνα καλέστε στο 2108835100

  για Θεσσαλονίκη καλέστε στο 2310244644